Hallituksella on yhä tiukka ote pandemiatoimiin, mutta pienetkin rajoitusten lievennykset ovat hyvä uutinen suomalaisten jaksamiselle

Pääkirjoitus

Hallitus kertoi perjantaina uusista päätöksistään, jotka helpottavat matkailua Suomen rajojen yli.

Määräykset mahdollistavat astetta joustavamman matkustamisen. Ne ovat silti edelleen tiukkoja ja monimutkaisiakin. Ne eivät varmastikaan räjäytä matkailua hurjaan kasvuun.

Rajoitusten purku vaatii uutta lainsäädäntöä ja testauskapasiteetin lisäämistä, joten toimet tulevat voimaan vähitellen parin kuukauden aikana. Silti ne ovat monella tavalla tervetulleita.

HALLITUKSELLA on ollut uusissakin linjauksissa tiukka ote.

Hyvä niin, sillä tämä ote on pitänyt Suomen epidemiatilanteen yhtenä maailman parhaista. Suomen ”hybridistrategia” meneekin terveys ja turvallisuus edellä, mutta siihen vaikuttavat myös talouden sekä kansalaisten muun hyvinvoinnin tarpeet.

Uudet päätökset avaavat tärkeitä lukkoja. Ne merkitsevät apua varsinkin Lapin mutta myös koko maan matkailuelinkeinolle ja työmatkustamiselle – ja jopa Finnairille.

Samalla syntyy näkymää siitä, että rokotteita odotellessakin elämä voi avautua, kunhan ollaan kekseliäitä sekä toimitaan vastuullisesti ja ohjeiden mukaan.

ERITYISEN huomion saa nyt naapurimaa Ruotsi. Se pääsee viimeinkin Suomen pannasta, ja normaali liikenne tulee mahdolliseksi. Tärkeä lievennys koskee myös Viroa, kun karanteenivaatimus poistuu säännöllisestä työmatkaliikenteestä.

Vapaan rajanylityksen mittarina oleva koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on uuden rajauksen mukaan 25 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohti kahdessa viikossa.

Näitä maita on tällä hetkellä Euroopassa Suomi mukaan lukien 14. Ruotsissakin on päästy nipin napin sen alle. Päätös tulee voimaan ensi viikon lauantaina.

Samantapainen täsmätoimi on 72 tunnin maassaolohelpotus. Se on selvästikin tähdännyt pohjoisen Suomen joulusesongin edes osittaiseksi pelastamiseksi.

Rajoitusten pienetkin purkamiset auttavat myös kansalaisia. Ne luovat uskoa siihen, että tästäkin selvitään.

Lyhyet vierailut esimerkiksi Britanniasta ja Keski-Euroopasta käyvät nyt erityisjärjestelyin mahdollisiksi, vaikka lähtömaa ei olisikaan päässyt Suomen asettaman ilmaantuvuusrajan alle.

Rajoitusten lieventämistä ja ilmaantumisrajan nostamista voi tietysti arvostella. Uusi raja on kuitenkin EU-komission suositus. Se auttaa myös suomalaista elinkeinoelämää. Varsinkin vientiyritysten työntekijöille kahden viikon karanteenit ovat melkein mahdottomuus. Sitä paitsi hallitus tarkastelee rajoitusten toimivuutta viikon välein.

Hyvä on huomata sekin, että nykyisen rajan noudattaminen merkitsee kohta sitä, että Suomeen ei voisi tulla ilman testejä ja karanteeneja kuin Vatikaanivaltiosta.

VAIKKA sairaalahoidon tarve ja vakavat tautitapaukset ovat vähentyneet kaikkialla Euroopassa, ei virusta ole voitettu. Pikemminkin voi sanoa, että sen kanssa opitaan elämään. Tähän elämisen oppiin liittyvät myös Suomen uudet päätökset.

Rajoitusten pienetkin purkamiset auttavat myös kansalaisia. Ne luovat uskoa siihen, että tästäkin selvitään.

Mielenterveysnäkökulma onkin yhä tärkeämpi. Keväällä koronarajoituksissa oli jopa jonkinlaista uutuuden ja seikkailun makua. Kesällä rajoituksia oli helpompi kestää, varsinkin, kun monet suomalaiset löysivät hienon kotimaansa ikään kuin uudelleen.

Nyt edessä on pimeä syksy. Yhä useampi saattaa tuntea rajoitukset mielenterveyden painolastina. Silloin kaikki valo, mikä näkyy tunnelin päästä, on avuksi.