Demareilla on nyt mahdollisuus tasoittaa omaakin hallitustietään
Parlamentaarisessa oppositiossa puolueen tärkein tehtävä on varautua hallitusvastuuseen. Sen voi tehdä lihomalla eli kasvattamalla kannatustaan. Puolue voi myös tasoittaa tulevan hallitusvastuunsa tietä.
Viime kaudella keskusta otti rakentavan, jopa aloitteellisen asenteen soteongelmaan, jonka kanssa Kataisen hallitus oli joutunut pahaan umpikujaan.
Vaikka Kataisen ja Stubbin hallitukset uupuivat soten teossa eikä siitä sen valmiimpaa tullut, oli sovun hakemisesta kuitenkin hyötyä Sipilän hallituksen käydessä tosi toimiin asiassa.
Nyt on kysymys suomen talouden pelastamisesta ja vakaan kasvun polun löytämisestä. Opposition pääpuolueella sosiaalidemokraateilla on nyt mahdollisuus tasoittaa omaa hallitustietään tukemalla hiukan hallitusta talouden rakenteiden korjaamisessa ja jäätyneen katastrofin torjumisessa.
Se olisi suorastaan itsekästä toimintaa tulevaa hallitusvastuuta tavoittelevalta puolueelta. Se olisi myös helppoa, kun SDP näyttää gallupien valossa päässeen selvästi kynnyksen yli matkalla ensi eduskuntavaaleihin ja niiden jälkeiseen hallitusvastuuseen. Parlamentaarinen vuorottelu toimii.
Sosiaalidemokraatit pyrkivät olemaan näennäisesti sivussa, kun tuleen on heitetty ammattiyhdistysliike. Työväenliikkeen poliittinen siipi ei voi kuitenkaan piiloutua ay-liikkeen selän taakse.
Nyt on kysymys siitä, onko puolueella voimia tai edes tahtoa hallita suurta poliittista prosessia. SDP:ssä on varmuudella kahdenlaista ilmaa ellei suoranaista kahtiajakoa.
Osa janoaa kostoa koetuista kolhuista ja hakee selkävoittoa ”porvarihallituksesta” ja maksimaalista vaalitulosta seuraavissa vaaleissa.
Suuri osa SDP:n puoluejohdosta on vahvassa kytköksessä korporatiiviseen ay-siipeen. Se voi olla mahdollisuus mutta myös ongelma.
Eräiden ay-piirien uhittelu taloussovun rakentamisessa voi tulla ikävästi vastaan SDP:n tulevalla hallitustaipaleella.
Ulkopuolinen voi vain toivoa, että sosiaalidemokraattien historiallinen tosiasioiden taju ja vastuuntunto nousisi poltetun maan taktiikan yläpuolelle.
Eräiden ay-piirien uhittelu taloussovun rakentamisessa voi tulla ikävästi vastaan SDP:n tulevalla, ainakin odotettavissa olevalla hallitustaipaleella.
Vastuutaan puolue ei voi paeta myöskään oppositiossa. Yhtenäisenä se voi olla vahva ja kykenevä näkemään omankin kokonaisetunsa. Jakautuneena ja ay-siiven kahlitsemana se voi yrittää panna päätä pensaaseen, ja jäädä odottelemaan luvassa olevaa gallupmenestystä – ja vastuunottoa raunioiden keskellä.