Angela Merkelin kausi on päättymässä

Pääkirjoitus

Saksan liittokansleri Angela Merkelin terveyshuolet ovat nousseet viime viikkojen aikana otsikoihin ympäri maailmaa. Hänen on nähty vapisevan useissa julkisissa tilaisuuksissa.

Merkelin vapinakohtausta pääsi viimeksi todistamaan Suomen pääministeri Antti Rinne, joka vieraili keskiviikkona Berliinissä.

Euroopan vaikutusvaltaisimman poliitikon terveydentila kiinnostaa niin suurta yleisöä kuin muitakin maailman johtajia. Asia on Merkelille kiusallinen siitä huolimatta, että hänen henkisissä kyvyissään ei näytä olevan mitään vikaa.

Merkel on itse pyrkinyt vähättelemään ongelmaansa. Liittokansleri joutui kuitenkin tekemään protokollarikkeen torstaina, kun hänen luonaan vieraili Tanskan uusi pääministeri Mette Frederiksen. Kansallislaulut kuunneltiin tässä tilaisuudessa istualtaan.

Merkel on johtanut Saksaa vuodesta 2005 lähtien. Hänen uransa pituutta kuvaa se, että Antti Rinne on jo kuudes Suomen pääministeri, jonka Merkel on tavannut virkakaudellaan. Tätä ennen Merkel on tehnyt yhteistyötä Matti Vanhasen, Mari Kiviniemen, Jyrki Kataisen, Alexander Stubbin ja Juha Sipilän kanssa.

Merkelin työkuntoon vapinakohtaukset eivät näytä vaikuttaneen.

Vapinakohtauksissa voi nähdä myös symboliikkaa. Merkelin kausi on päättymässä.

Merkelin sisäpoliittinen asema heikentyi huomattavasti jo vuoden 2017 vaaleissa. Niiden jälkeen saatiin uusi hallitus kokoon vain työllä ja tuskalla.

Kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien koalitio on natissut alusta lähtien. Sosiaalidemokraattien suosion lasku on lisännyt spekulaatioita hallituksen hajoamisesta ennen seuraavia sääntömääräisiä vaaleja 2021.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan paikasta Merkel luopui jo viime vuonna. Sen jälkeen on vain odoteltu, milloin hänen seuraajansa Annegret Kramp-Karrenbauer ottaa myös liittokanslerin paikan.

Merkelin työkuntoon vapinakohtaukset eivät näytä vaikuttaneen. Hänen viimeisin voimannäyttönsä oli EU:n johtajapaketin junailu heinäkuun alussa. Saksa ja Ranska jakoivat keskeiset virat aivan kuin ennen vanhaan.

Meneillään ovat kuitenkin Merkelin pitkät jäähyväiset.

Jos ja kun viattoman tuntuisille vapinakohtauksille saadaan luonnollinen selitys, ne eivät himmennä Merkelin merkitystä yhtenä Euroopan merkittävimmistä poliittista johtajista kylmän sodan päättymisen jälkeen.