Aluevaalit vetävät keskustassa uusia ehdokkaita

Pääkirjoitus

Tammikuun aluevaalien ehdokasasettelu päättyy 14. joulukuuta, runsaan kahden kuukauden päästä. Vaalit ovat herättäneet keskustassa jopa yllättävää kiinnostusta.

Kansalaiset äänestivät viimeksi kesäkuun kuntavaaleissa. Puolueet eivät ehtineet juuri henkeä vetää, kun seuraavat vaalit pidetään jo tammikuussa.

Puoluetoimistoissa ehdittiinkin pelätä, miten aluevaalit saadaan kunnialla hoidettua. Järjestöjen aktiivit ihmettelivät, miten he jaksavat etsiä taas ehdokkaita vain muutama kuukausi kuntavaalien ehdokasasettelun suuren urakan jälkeen.

Onhan kyseessä vielä aivan uusi vaali. Niissä valitaan edustajat hyvinvointialueiden valtuustoihin, jotka vastaavat sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä alueellaan.

TUTKIMUSTEN perusteella kansa ei ole vielä herännyt aluevaaleihin. Tässä vaiheessa alle puolet äänestäjistä sanoo menevänsä uurnille. Vaali-innon herättelyyn on kuitenkin aikaa vielä kolme ja puoli kuukautta.

Vaisuihin ennakko-odotuksiin nähden aluevaalien ehdokasasettelusta on kuulunut yllättäviä uutisia eri puolilta maata.

Vaalit tuntuvat kiinnostavan erityisesti sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä. Tämä on luonnollista sen vuoksi, että hyvinvointialueet vastaavat juuri tämän alan palveluista. Työntekijät ovat tämän sektorin parhaita asiantuntijoita.

Aluevaltuustojen suppeampi toimenkuva saattaa sekin kannustaa lähtemään ehdolle. Ehdokkaiden ei tarvitse olla kaikkien alojen asiantuntijoita kuten eduskuntavaaleissa, miksei kuntavaaleissakin.

Myös vaalien uutuus herättää kiinnostusta. Nyt ollaan rakentamassa uutta tapaa järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut.

Keskustankin listoille on nyt tulossa henkilöitä, jotka vastasivat vielä kuntavaaleissa kielteisesti ehdokaspyyntöön.

ENSIMMÄISET valtuustot pääsevät tekemään historiaa. Tämä mahdollisuus kiinnostaa sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät aiemmin ole olleet ehdolla missään vaaleissa.

Keskustankin listoille on nyt tulossa henkilöitä, jotka vastasivat vielä kuntavaaleissa kielteisesti ehdokaspyyntöön.

Aluevaalit järjestetään 21 hyvinvointialueella. Niiden rajat vastaavat käytännössä maakuntien rajoja Uuttamaata lukuun ottamatta. Se on jaettu neljään hyvinvointialueeseen. Helsingissä vaaleja ei järjestetä lainkaan, siellä sotepalvelut säilyvät kaupungin vastuulla.

KESKUSTA ei ole asettanut nyt mitään valtakunnallista prosenttitavoitetta vaaleihin. Se olisikin keinotekoista, koska Helsingissä ei äänestetä lainkaan.

Puheenjohtaja Annika Saarikko asetti tavoitteen toisin esitellessään puolueen vaaliohjelman pari viikkoa sitten. Keskusta tähtää suurimmaksi puolueeksi suurimmassa osassa valtuustoja, siis vähintään yhdentoista hyvinvointialueen valtuustossa.

Tavoite on kova. Sen saavuttaminen edellyttää täydellistä onnistumista ehdokasasettelussa.

Ehdokkaita saa vain kysymällä. Keskustan kannattaa ottaa kaikki hyöty irti siitä orastavasta mielenkiinnosta, jota vaalit selvästi herättävät.