Aluevaalit palauttivat keskustan takaisin suurten puolueiden joukkoon

Pääkirjoitus

Historian ensimmäiset aluevaalit on nyt käyty. Vaaleissa valittiin 1 379 valtuutettua 21 aluevaltuustoon.

Aluevaaleissa luotettiin asiaosaajiin. Kokoomus, SDP ja keskusta nappasivat mitalisijat selvällä erolla muihin puolueisiin verrattuna.

Populistiseen viestintään luottaneille puolueille vaalit olivat pettymys. Perussuomalaisten ja vihreiden kannatus jäi selvästi odotettua heikommaksi.

Perussuomalaisten tulos oli ennakko-odotuksiin nähden suorastaan surkea. Puolueen vaalikampanjassa korostuivat aluevaaleihin liittymättömät asiat, kuten bensan hinta ja maahanmuutto. Äänestystuloksen perusteella tämä viestintätyyli ei miellyttänyt äänestäjiä.

Jos joku olisi ennen vaaleja ennustanut, että keskusta käy jossakin vaiheessa ääntenlaskentaa suurimpana puolueena, sitä ei olisi uskonut kukaan.

KESKUSTAN tulos oli erinomainen. Etukäteen tuskin kukaan keskustan sisällä uskalsi toivoa puolueelle 20 prosentin kannatusta.

Lopputulos oli puolueen kannalta monta prosenttiyksikköä kannatusmittauksia parempi. Puolueen äänestäjiltä saama tuki maistui puolueväelle tästä syystä entistä paremmalta.

Jos joku olisi ennen vaaleja ennustanut, että keskusta käy jossakin vaiheessa ääntenlaskentaa suurimpana puolueena, sitä ei olisi uskonut kukaan.

KESKUSTAN itseluottamukselle aluevaalien tulos tekee hyvää. Vuosikausien tarpomisen jälkeen puolue on palaamassa takaisin suurten joukkoon.

Vaalitulos lupaa hyvää ensi kevään eduskuntavaaleja varten. Puheenjohtaja Annika Saarikolla on aluevaalituloksen jälkeen hyvät eväät eduskuntavaalikampanjan rakentamiseen.

Keskustan järjestökoneisto osoitti voimansa aluevaaleissa. Puolueen ehdokkaat tekivät ahkerasti töitä ja puhuivat oikeista asioista, sosiaali- ja terveyspalveluista sekä palo- ja pelastustoimesta.

Hyvää vaalitulosta selittää myös hyvä ehdokasasettelu. Keskustan ehdokaskaarti oli osaavaa ja ehdokkailla oli sama lähipalveluihin liittyvä poliittinen sanoma.

Keskustaväen kannattaa nauttia täysin siemauksin mainiosta vaalituloksesta. Siihen on nyt aihetta enemmän kuin vuosiin.