Suhteelliset hinnat

Pakina

Meitä pakosta autoja käyttäviä on taas järkytetty. Bensa on Suomessa Euroopan Unionin viidenneksi kalleinta, 1,56 euroa litralta.

Kaikki on tietysti suhteellista. Kaverit olivat joskus keikkahommissa arabimaissa ja kertoivat, että bensa oli välillä ilmaista, mutta vesi kallista.

Niinhän se on vieläkin. Vesipullo maksaa jossain Korkeasaaressa 2,70. Se sama vesi, jota saa kotikraanasta laskea ”ilmaiseksi”, kunhan pienen vesimaksun maksaa.

Hinta on suhteellista. Iltapäivälehdet maksavat vuodessa tonnin. Joku söisi sillä rahalla monta kuukautta. Karjala olisi maksanut 26 tuhatta miljardia euroiksi muutettuna, eipäs tullut ostetuksi.

Kymppi on töissä käyvälle ihmiselle pieni raha. Työttömälle tai pieneläkeläiselle se on paljon rahaa. Sillä kympillä voi saada tyhjää marketin eteisen raha-automaatista tai sillä voi tehdä elämänsä löydön kirppikseltä.

Röökiaski maksaa kohta kuulemma kympin. Aski päivässä, sytkärit ja ostoreissut päälle, se on 4 000 ( neljätuhatta ) euroa vuodessa.

Ei perhe, ei mennä lomalle, iskä polttaa nyt tupakan. Tasa-arvon vuoksi ehkä äiskäkin. Ehkä molemmat, noin 8 000 euroa. Ainoa lohtu, että verokertymää tulee melkein sen verran, jonka keuhkosyövän hoitaminen aikanaan tulee yhteiskunnalle maksamaan.

Kävin pienillä kirjamessuilla, kun on päiviä jolloin kuvittelen olevani kirjailija. Pääsylippu maksoi kympin.

Osuin sellaiseen aikaan, ettei ollut mitään ohjelmaa, vain pienkustantamoiden kaupaksi käymättömiä (henk. koht. nii-in tiedän) kirjasia. Kymppi, myös avecista, tuntui paljolta.

Mutta kun ihminen menee baariin ja maksaa hanakaljan litkusta vähintäänkin neljän bensalitran hinnan, se ei tunnu missään eikä sitä yleisesti valiteta. Toki luullaan alkoholin olevan Virossa halvempaa. Normikuluttajalle ei ole, jos kulut lasketaan.

Siihen bensaan vielä palataksemme, puolestatoista eurosta on veroja euron verran. Nuorempana en yhtään ymmärtänyt Kaisa Raatikaista, joka sanoi rakastavansa veroja. Oli helpompi yhtyä Irwinin (Vexin) mielipiteeseen, jonka mukaan valtiovalta saisi haistaa pitkät.

Vai ei ollut ennen populismia. Veroillahan tämä kaikki pyörii. Tämän hallituksen aikana ehkä sen lisäksi taas velallakin.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen