Perukaa taksilaki

Pakina

Suomen asioita kiitettävästi kuntoon laittaneen Sipilän hallituksen suurimpia virheitä oli taksilaki. Sitä jo edelsi virhe, Anne Bernerin värvääminen Keskustan ministeriksi. Verhokauppiasta parempia vaihtoehtoja olisi ollut omassa porukassa.

Nyt kun hämmästellään alle 12 prosentin kannatusta, niin täytyy todeta, että kansa ei näytä arvostavan taloudenpitoa. Velkakierre katkaistiin, mutta se ei olekaan mitään sen rinnalla, että Rinne lupasi eläkeläisille satasen lisää. Sitä rahaa ette tule koskaan näkemään, valitettavasti.

Kannatuksen hupenemisen syitä on monia, kaikin tavoin epäonnistunut järjenvastainen taksilaki on yksi niistä. Ministeri Sanna Marin, SDP, tulee saamaan sen korjaamisesta kruunun päähänsä.

Kun on katsellut erilaisia faktoja ja kuunnellut erilaisia kohuja taksikuskien keskinäisistä tappeluista, näyttää siltä, että taksilakia ei voi korjata. Se täytyy perua, koska alun perin korjattiin ehjää.

Suomessa oli ehkä maailman toimivin järjestelmä. Mitään ei opittu sen enempää Ruotsin kuin Vironkaan virheistä. Vapautettiin muka taksiyrittäminen, vaikka itse asiassa vapautettiin veroista.

Taksamittari ei ole pakollinen! Miksei saman tien poistettu kauppojen kassatkin, ruokakassin hinta neuvotellen.

Kuljettajia ei tarvitse kouluttaa! Luvan saa kuka vain ja ei muuta kuin ajelemaan. Uudet yrittäjät eivät osaa perille edes navigaattorin kanssa. Ennen käytiin katukuulusteluissa.

Ennen taksi oli henkilöauto. Nyt se voi olla mikä vaan, mielellään joku vanha epämääräinen ritsa, joka on sopusoinnussa kuljettajan ilmiasun kanssa.

Mummot eivät mene takseihin, koska niissä ei pärjää suomenkielellä. Niissä ei ole mittareita, otetaan sitä kovempi hinta mitä hauraampi kuljetettava.

Asemapaikkavelvoite on ainoa josta on viisastakin tinkiä. Kotkan taksi voi Haminastakin ottaa kyydin ja päinvastoin. Ei tarvitse tyhjänä ajella, jos keskus kyydin huutaa. Mutta päivystysvelvollisuus olkoon edelleen hinta tarveharkinnasta. Ei voi olla niin, että pikkukaupungissa ei arki-iltana saa taksia ollenkaan.

Kela-kyyteihin järki ja tolkku takaisin. Asialliset autot, asialliset kuljettajat, asialliset taksat.

Veronalaista yritystoimintaa eikä mitään nyrkkitappeluita asiakkaista. Palautetaan yöhön sen ainoa valopilkku. Rehellinen taksi.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen