Onnea Siilinjärvi!

Pakina

Samaan aikaan kun lehdistö auttaa moraaliposeeraamisessa Veikkauksen ehkä koukuttavien mainosten vuoksi, tulee Suomeen reilun 90 miljoonan euron Eurojackpot-voitto. Kuuluu sanoa ”potti”.

Niin se aivan sama lehdistö, media laidasta laitaan tuulettaa voittoa, joka toki lienee siunaukseksi Siilinjärvelle. Kuopion autokaupoissa noustaan sermin takaa tietokoneelta ehkä entistä nöyremmin. Risapöksyltä näyttävä voi ostaa parhaat autot ja akkasi siihen päälle.

Se on hienoa, että onnekkaita oli viisikymmentä. Niin moneen perheen ja lähipiirin elämä korjaantuu aineellisesti. Vajaalla kahdella miljoonallakin laittelee nurkkia kuntoon ja ostaa ehjät kumisaappaat.

Ihmisluonto vain on sellainen, että viidenkymmenen onnellisen lisäksi syntyi viisisataa onnetonta. Pelkästään Savoon, viisisataatuhatta koko maahan. Se kateus! Kateutta toisaalta ehkä vähän lievittää se, että tuli kuitenkin Suomeen, että ei pärjää Euroopan pelle meille tässäkään, jos kenttälajeissa nöyryyttävätkin.

Olen aidosti iloinen siilinjärveläisten puolesta, ei ole minulta pois mitenkään. Mutta samalla syvästi huvittunut, kun muutama tunti voittopaikkakunnan julkistamisen jälkeen molemmissa iltapäivälehdissä oli jo ”melkein voittaneita”, kuvan kanssa totta kai.

Yksi on kuulunut aiemmin porukkaan ja hasbeen-jalkapalloilija on hänkin käynyt juuri siinä kaupassa.

Tämä on just tätä likeltä liippasi-osastoa. Jos olisin mennyt Levillä naisten saunaosastolle, niin olisin nähnyt yhdenkin vuoden missin ilkosen alasti. Paitsi, etten ole koskaan käynyt Levillä, mutta melkein. Ja mitä sitten jos olisin nähnyt, setämiehenä en osaa tehdä naisille mitään, en edes eväitä.

Veikkauksen markkinointia voitto helpottaa. Ei tarvitse nyt oikeastaan tehdä mitään, peli-into ei ainakaan laannu.

Kuponkipelaaminen, vaikka onkin vanhanaikaista, on helpompi pitää hallussa. Raha-automaatit rollaattoriväen kulkureittien varrella ovat moraalittomampia.

Kun kyse on addiktiosta eli riippuvuudesta, on mahdotonta ymmärtää, että Veikkaus ei ole hyvänhyvyyttään ripotellut koneita jakamaan rahaa. Haloo, tarkoitus on viedä sulta rahat, Siilinjärven tapaus on säännön vahvistava poikkeus. Mutta lämpimästi onnea silti. Nauttikaa voitosta ja elämästä, kohtuudella.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen