Hyalomma, ei hyvä homma

Pakina

Suomen vaarallisin peto on punkki. Siitä on tullut suurpetoversio.

Iltis kertoi Turun yliopiston tutkijatohtori Jani Sormusen kertoneen että Hyalomma-punkkeja tavattiin jo viime keväänä. Nyt on taas kevät!

Hyalommat tulevat lintujen mukana. Eivät onneksi kuulemma selviä Suomen talvesta. Ehtivät kuitenkin kesäajan hyökkäillä ihmisten kimppuun.

Ei tässä nyt mitään paniikkia, mutta tämä Hyalomma on sellainen veijari, että se haistaa uhrinsa lähes kymmenen metrin päästä ja lähtee perään. Ei sinänsä eroa ostareiden kulmilla notkuvista kummituksista.

Ihan tavalliselle punkille olen yhtä kiitollinen kuin susille ja varsinkin karhuille. Naisväkihän on ihan jo geeniperimältään sellaista, että metsään! Siellä odottavat marjat ja sienet.

Nainen on ovela ja maalailee makukuvia mustikkapiirakoista ja puolukkasurvoksesta. Sehän tietäisi köykkimistä, hirvikärpäsiä ja auton peruuttamista kantoon tai kiveen. Vastapelotteen on siis oltava vahva.

Punkki on hyvä, karhu on hyvä. Minusta tuntuu että Hyalomma-punkki pelastaa monen vastahakoisen veljeni metsäreissulta.

Mustikoita saa torilta, puolukoita saa torilta. Kerrankin on totta, kun sanotaan, että kokonaisedulliseen hintaan. Vaikka voihan torin lähiparkkipaikallakin puskurinsa halkaista.

Kun osa kansasta lukee vain lööppejä ja lyhyitä pinnallisia minijuttuja, niin yleiskäsitys uhrinsa haistavasta ja tätä jahtaavasta Hyalomma-punkista on vahva.

Mihin ihminen enää tarvitsee vahtikoiraa tai edes koiran kuvaa ”Täällä vartioin minä”. Kutsumattomat vieraat, kuten puolison sukulaiset ja rännikauppiaat pysyvät poissa, kun portille laitetaan varoituslappu: Tontilla esiintyy Hyalomma-punkkia. Kulku omalla vastuulla.

Oikeastihan Hyalomma-punkki pääsee ihon alle yhtä vähän kuin vieraan puolueen puheenjohtaja.

Tavalliset puutiaiset levittävät puutiaisaivokuumetta ( ja rahaa sitä vastaan ylihintaan toreilla rokottaville firmoille ) mutta Hyalomma voi levittää Krimin-Kongon verenvuotokuumevirusta. Siis teoriassa ja ulkomailla.

Jos välttämättä haluaa tavata Hyalomma-punkkeja niin on syytä etsiytyä muuttolintujen saapumispaikoille.

Miksi haluaisi? Niin, miksi ihminen kävelee radalla, miksi ihminen ajaa humalassa, miksi ihminen uskoo Rinteen vappusataseen.

Siksi. Hölmöyttään.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen