Kierretään kenttää
Suomi loikkasi maaliskuussa etätyöaikaan ja etäkokousten aikaan. Niin järjestötyössä kuin monessa muussakin teimme nopeasti muutoksia, jotka olisivat tulleet ehkä myöhemmin ajankohtaisiksi.
Poliittinen ja järjestötoiminta siirtyivät etäyhteyksin hoidettavaksi.
Monet meistä ovat vaatineet ja vaativat, että puolueiden tulisi uudistaa toimintatapojaan ja vahvistaa keskusteluyhteyttä kansalaisten kanssa.
Tämä on myös tutkittua tietoa. Tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista näkee, että puolueet ovat etääntyneet kansalaisista ja heidän tarpeistaan ja että puolueiden toimintatavat ovat vanhakantaisia.
Onko etäkokous ja etätupailta meidän pelastus?
Korona-aika on mullistanut arkiset tapamme olla yhteydessä toisiimme, pitää kokouksia ja tilaisuuksia, ottaa kantaa tärkeiksi kokemiimme asioihin.
Kentän kiertäminen ja tupaillat ovat toimintatapamme kymmenien, jopa sadan vuoden takaa. Onko nämä hyviä kanavia vaikuttaa vai siirrymmekö täysin etätapaamisiin?
Meistä jokainen keskustalainen haluaa osallistua puoluetoimintaan. Haluamme vaikuttaa omaan asuin- ja lähiympäristöön, laajemmin yhteiskunnalliseen kehitykseen sekä haluamme oppia uutta. Moni meistä haluaa myös saada uusia ystäviä, aateveljiä ja -sisaria.
Puoluetoiminnassa vuoropuhelu on kaiken ytimessä. Jos haluamme luoda positiivista suhtautumista muutokseen, on ihmiset otettava siihen mukaan.
Parhaiten onnistuvat muutokset, joissa tekijöille onnistuminen on henkilökohtaisesti tärkeää ja he kokevat kuuluvansa olennaisella tavalla kunnan tai puolueen tarinaan.
Tärkeää on myös mahdollistaa palaute. Meillä ihmisillä kun on usein huonona tapana tyytyä asioihin ja hymyillä silloinkin, vaikka moni asia oikeasti ottaisikin päähän.
Olen ylpeä keskustasta. Kykymme omaksua muutosta on ollut parempi kuin koskaan uskalsin kuvitella. Haastamme perinteisiä toimitapoja. Olemme keskellä jatkuvaa muutoksen ja kehityksen virtaa, jossa etäosallistuminen siivittää järjestötoiminnan uudenlaiseen vauhtiin.
Syyskuun puoluekokouksemme on tästä hyvä esimerkki.
Kerrotaan keskustan tarinaa mielenkiintoisesti ja helposti ymmärrettävästi. Kerrotaan niin, että herää uteliaisuus.
”Utelias ihminen on lähtökohtaisesti valmiimpi muutokselle, mutta kollektiivisesti utelias ryhmä on jo supervoima”.
Silti tänään mietin, että meidän ei pidä unohtaa kuitenkaan kenttää ja siellä kiertämistä, kuuntelemista, aistimista. Minun ja meidän pitää kuunnella huolia, murheita, huonosti menneitä asioita, mutta myös hyviä juttuja, kiitosta, terveisiä, onnistumisia.
Joskus on väsyttävääkin lähteä kenttätöihin Kuusamoon, Sieviin tai vaikka Oulun kahvilaan, mutta aina sieltä saa sitten virtaa.
Asenne on oltava, että jokainen tapaaminen on tärkeä ja asian takana oleva ihminen on arvokas.
Koko Suomen ja ns. kentän kiertäminen on keskustan suoranainen leipälaji. Kierretään kenttää, herätetään uteliaisuus ja voitetaan kuntavaalit.