Ympäristö ei ole pelinappula
Politiikassa ei kaikkea näytetä – paitsi vasta silloin, kun kaikki nähdään ja koetaan itse.
Hyvä esimerkki on Kymenlaakso. Maakunta eli aikansa metsästä, mutta millainen onkaan uusi tulevaisuus? Puita ei ole enää riittävästi suurteollisuuden tarpeisiin. Tehtaat suljetaan raaka-aine pulan vuoksi.
Tilalle tulevat ulkomaalaiset kaivosklusterit hyödyntämään entisten metsien kasvualustat ja kalliot.
Alueelliset ekokatastrofit ovat tämän päivän uutta normaalia. Monesti vedotaan uuden toiminnan työpaikkoihin, mutta ei kerrota mitään niistä menetyksistä, joita uusi toiminta saa aikaan. Puhumattakaan pitkän aikavälin vaukutuksista muihin elinkeinoihin, ekosysteemiin ja ympäristöön.
Kun nyt on tuhottu ympäristö puilta, onkin kallioiden vuoro tyydyttää ulkomaisten vihreän siirtymän klustereiden tarpeita. Tähän on tultu, ja sitä yritetään puolustella ekologisuudella. No sellainen on kovin kaukana, kun ajatellaan akkumineraalien hyödyntämistä laajassa mittakaavassa sekä toiminnasta syntyviä ympäristö- ja jäteongelmia.
Olemmeko me Euroopan Kongo?
Mitä tästä kaikesta seuraa pitkällä aikavälillä? Suomenlahteen aiotaan johtaa kestämättömiä määriä kaivosteollisuuden jätevesiä. Se on kestämätöntä Suomenlahden herkälle ekosysteemille
Tästä on näyttöä niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Uusi nk. vihreä elinkeino tuhoaa jo olemassa olevat elinkeinot, kuten ammattikalastuksen ja luontoarvot.
Ajoimme aikanaan volkkarilla katselemaan hylkeitä Suomenlahden rannoille, mutta tulevaisuudessa ajetaan Teslalla samalle rannalle, mutta ei siellä niitä hylkeitä enää ole.
On vain kaivoksilta tulevien jätevesien tuomaa ruskeaa vaahtoa. Ei ole kaloja eikä lintuja. Se on se hinta, jonka joudumme paikallisesti maksamaan vihreästä siirtymästä.
Alpo Jäppinen
Kotka
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/