Yhdessä töihin

Mielipide

Raahen kauppakamariosaston yhtenä painopistealueena on osaavan työvoiman saatavuus. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että meidän pitää yhteistyössä oppilaitosten, yritysten, järjestöjen ja kuntien kanssa keksiä ne keinot, joilla saadaan osaavan työvoiman saatavuus paremmalle tasolle. 

Megatrendit tuovat omat haasteensa tähän, kuten alkuvuodesta myös Raahen seutukunnassa todettiin Sitran teettämän yrityskyselyn perusteella. Osaamistarpeet muuttuvat nopeasti, työ digitalisoituu ja automatisoituu, ekologinen kriisi vaikuttaa ja yhteiskunnan monimuotoistuminen tuo lisää vivahteita kokonaisuuteen. 

Työn merkityksellisyys on mielenkiintoinen aihe. Merkityksellisyyden kaipuu näkyi yrityskyselyssä isosti. Olen itse sitä mieltä, että kaikki työ on merkityksellistä. Se fiilis, mikä tekijällä on omasta työstään ei välttämättä ole aina lopullinen. Tällä tarkoitan, että jos merkityksellisyyden tunne puuttuu, niin siihen voi mielestäni vaikuttaa ja saada osaaja huomaamaan oman työn merkitys isossa kuvassa. Tämä on mahdollista jo työnhakuvaiheessa.

Valitettavasti monikaan perinteinen ala ei enää kiinnosta nykynuoria ja lisäksi nuorten määrä vähenee koko ajan. Lapsille ja nuorille pitää viestiä eri alojen hienouksista tehokkaammin niin, että kaikki eivät haluaisi YouTube-tähdiksi, vaan osa haluaisi tehdä edelleen myös perinteisiä töitä, ja arvostaisivat niitä, kun niitä vielä on, ja niihin vielä osaajia tarvitaan. 

Nuorten vähentyessä ja potentiaalisten uudelleenkoulutettavien määrän ollessa suppeahko tiettyjen alojen pelastukseksi suunniteltu aloituspaikkojen lisääminen oppilaitoksiin ei tule yksistään riittämään, vaan tarvitaan myös työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa sekä selkeyttävät parannukset oleskelulupaprosesseihin.

Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan aiemmin ja se vaatii meiltä kaikilta ponnisteluita.

Uskon kuitenkin, että me olemme kansakuntana jo valmiita siirtymään yhteistyövaiheeseen ja jättämään naapurikateusvaiheen menneisyyteen. Me tarvitsemme nyt rajoja ylittäviä isoja yhteistyötekoja. 

Jari Riihijärvi

Raahen kauppakamariosaston puheenjohtaja