Viljelijät menestyksen avaimina Suomessa
Miljardit ihmiset näkevät maailmassa nälkää. Väestö kasvaa keskittyen metropoleiksi, kasvattaen ilmaston ja koko luonnon tuhoisaa muutosta.
Historia opettaa. Kiinassakin viljelyalue saastuu ja supistuu joka vuosi Suomen pinta-alan verran.
Puolan sinänsä tärkeä ilmastokokous jätti nämä luonnolliset, jokaisen ihmisen tajuamat tosiasiat taka-alalle, käsittelemättä.
Jatkuessaan ilmastomuutos parantaa Suomen viljelyolosuhteita.
Mutta supervallat himoitsevat meidänkin päämme menoksi kasvavia ruokamarkkinoita vakauden, työllisyyden, kauppataseen, jatkuvuuden ja itsenäisyyden turvaksi.
Digiyhteiskunnassa yhä röyhkeämmin. Ilmasto- ja muun luonnon muutoksesta viis. Naputellaan tavoitteet lukuina tietokoneisiin ja käsketään toimia niiden mukaan.
Maailma muuttuu ja ruuan tarve kasvaa, vääjäämättä. Ja pullaa ei tehdä ilman jyvää, sokeria ei eroteta juurikkaasta ilman juurikasta eikä kanapoikakaan elä ilman uusiutuvia luonnonvaroja. Aina tarvitaan laajat pellot ja viljelijä.
Metropolit puolustavat lyhytnäköisesti etujaan hyökkäyksin hallitsemassaan julkisessa sanassa. Pravdassa. Ilmastomuutoskin on muiden aiheuttama. Suurella rahalla rakennettu ruuhka-Suomihan ei ole syntipukki!
Suomella ja sen maakunnilla on nyt sadan, huomenna tuhannen taalan paikka hyödyntää liittojaan elintarvikealalla, toteutuu sote tai ei.
Esimerkiksi Satakunta panostaa nyt keskittymiin, ympäristöongelmia kasvattaviin autoihin ja laivoihin. Hyvä niin, mutta panostusta kannattaa lisätä luonnolliseen, loputtomaan menestystekijäämme, vähintään yhtä työllistävään elintarviketuotantoon. Ja koko maassa.
Satakunta, viljelijä ja lounaissuomalaisittain sokeri tien näyttäjäksi. EU:n kabinettipäällikköä siteeraten: Yllättävän monet tuhannet suomalaiset saavat sokerituotannosta leipänsä!
Ja että pystyisimme todella lyhentämään räjähtänyttä velkataakkaamme myymättä omaisuuttamme.
Esko Eela
teollisuusneuvos