Veitsiluodon kohtalosta on vastuussa myös Enson ja Stora Enson johto

Mielipide

Veitsiluodon kohtalosta on vastuussa myös Enson ja Stora Enson johto

Eilisessä blogissani asetin Veitsiluodon tehtaan sulkemisesta suuren vastuun SDP:n harteille. Perustelut ovat mielestäni vahvat. Jokainen voi ne itse kirjoitukseni ja kirjani perusteella arvioida.

Tänään osallistuin blogista käytyyn keskusteluun:

Demareiden taakan keventämiseksi on syytä tuoda esiin Enson johdon tekemät virheet. Ne liittyvät myös Suomen jäsenyyteen euroalueessa.

Pääjohtaja Jukka Härmälä kannatti Suomen siirtymistä euroon. Kun tätä ihmettelin, hän sanoi, että he panevat munat useampaan koriin: ”Investoimme dollarialueelle”.

Enson kansainvälistyminen alkoi fuusiolla Storan kanssa. Kauppa oli kehno Suomelle.

Pääkonttori säilyi Helsingissä, mutta päätöksenteossa ruotsalaisille tuli yliote. Muistan hyvin, kuinka Matti Vanhanen yritti pääministerinä taivutella Stora Enson hallituksen puheenjohtajaa Marcus Wallenbergia luopumaan Kemijärven tehtaan lakkauttamisesta. Mikään ei auttanut.

Pääjohtaja oli aluksi Suomesta, mutta tämäkin asema yhtiön johdossa on menetetty.  

Toinen kansainvälistymisen askel oli ”munien” sijoittaminen dollarialueelle. Stora Enso osti amerikkalaisen Consolidated Paper -nimisen yrityksen. Vesivoima ja metsät myytiin kaupan rahoittamiseksi.

Tämä kauppa aiheutti valtavat tappiot. Stora Enso joutui kohtaamaan maailmanmarkkinoiden rakennehaasteet pahasti heikentyneenä.

Erityisen kurja on ollut Suomen kohtalo. Suomen jäsenyys euroalueessa on heikentänyt meidän kilpailukykyämme erityisesti suhteessa Ruotsiin.

Nykyään ekonomistien keskuudessa on laaja yksimielisyys siitä, että Suomen liittyminen euroalueeseen oli paha virhe. Tästä suurimman vastuun kantavat Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö. Enson johto heitä tähän suorastaan yllytti.

Suomen jäsenyys euroalueessa johti siihen, että tuotantoa on leikattu rajummin Suomessa kuin Ruotsissa.

Veitsiluodon tehtaan sulkeminen on viimeisin askel tässä ikävässä tapahtumien sarjassa.

Hallituksen tulee hoitaa tehokkaasti Veitsiluodon tehtaan sulkemisen aiheuttamia ongelmia. Työttömäksi joutuvista on huolehdittava. Uusia työpaikkoja on pyrittävä kaikin voimin luomaan. Kemin kaupunkia on vahvasti tuettava.

Hallituksen tulee luoda ohjelma, jolla Suomen teollista pohjaa vahvistetaan. Tässä yhteydessä on keskusteltava myös siitä, kuinka voisimme vapautua euron raskaista kahleista.

Voisimme aloittaa siitä, että Suomi hylkäisi EU:n elpymispaketin. Ei meitä sen vuoksi EU:sta erotettaisi, mutta tämä voisi olla ensimmäinen askel prosessissa, jolla palautamme itsellemme olennaisen osan taloudellista itsenäisyyttämme.

Euroopan unioni puolestaan alkaisi järkevällä tavalla sisäisesti eriytyä. 

Stora Enson vaiheisiin voi tutustua vaikka Wikipedian välityksellä.

Paavo Väyrynen

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen