Vähän kauempaa

Mielipide

Näyttää siltä, että suomalaiset hylkäävät keskustan ja sitä edeltäneen Maalaisliiton. Olen vahvasti sitä mieltä, että suomalaiset tekevät virheen, ja suuren sellaisen.

Nyt mennään median syöttämän virran mukana. Ja kuitenkin on niin, että nyt huudetaan ja kaivataan niitä asioita, joita keskusta ainoana puolueena on aina itsestään selvänä asiana puolustanut. Tarkoitan ruokahuoltoa ja vaikka koko maan puolustamista ja ylläpitoa.

Sata vuotta sitten Santeri Alkio oli se henkilö, joka marraskuussa 1917 eduskunnassa yksiselitteisesti sanoi, että otetaan kaikki valta Suomen eduskunnalle. Siis myös ulko- ja puolustuspolitiikka.

Kaikki muut puolueet ja johtohahmot kuten Paasikivi, Mechelin ym. linjasivat, että ulkopolitiikka pitää jättää Venäjälle.

Hallitusmuodoksi esimerkiksi kokoomus ajoi väen väkisin monarkiaa, vaikka Saksa oli jo häviämässä maailmansodan vuonna 1918.

Kokoomus ei edes luottanut suomalaiseen vaan olisi otettu saksalainen kuningas.

Suureksi onneksi Suomelle Alkio ajoi tasavaltalaisen hallitusmuodon Suomeen yhdessä Ståhlbergin kanssa.

Mutta. Näille asioille eivät suomalaiset korvaansa enää kallista. Ehkä puolueemme johto voisi asioista edes mainita.

Matti Tuominen

Kommentit (1)

  • Lukija64

    Eihän tässä ole kyse suomalaisten virheestä vaan Keskustan omista virhevalinnoista.
    Kun menee puolueen ns arvojen ja periaateohjelmaman julistuksiin niis jo on kumma, ettei niistä mitään selvää saa ! Kyllä julistukset saavat jo riittää
    Kyllä uudistua pitää, vanhaa kuitenkaan unohtamatta !

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen