Väärä puu, oikea esine

Mielipide

Metsäkeskustelussa ajattelin sanastella ja virittää pilkettä silmäkulmaan. Suomihan on metsien maa ja metsät ovat tarinoita tulvillaan.

Vanha kansakin meni metsään etsimään väärää puuta, jotta voisi tehdä siitä oikean esineen. Hoidettu metsä on parhaimmillaan tilan siis omistajansa tilataidetta. Sitä on sopivasti harvennettu, ennallistettu ja raivattu. Suoritettu erilaisia tekemisen muotoja, prosesseja ja usein lopputulos on harmoninen.

Mediassa on tulvillaan kannustuksia ja kehotuksia, että menkää metsään, siellä virkistyy ja voimaantuu. On myös laajasti hyväksytty käsitys, että kaiken kaikkiaan metsä on terveysvaikutteinen paikka. Ja syysmetsähän tarjoilee nyt satoaan parhaimmillaan, marjoja, sieniä, riistaa ja raitista ilmaa. Pikkuisen yrittävät hirvikärpäset säikytellä sitkeällä olemuksellaan, mutta luontoelämystähän tuo kaikki on.

Jokamiehen tai voisi tasa-arvon aikana olla jokaisen ihmisen oikeus tarjoaa monia mahdollisuuksia nauttia metsäluonnosta, mutta jokaisella tuntuu olevan oikeus määritellä, miten toisen vaalimaa ,viljelemää ja usein mallikkaasti hoidettua metsää tulee käyttää tai olla käyttämättä.

Metsämyönteisyys on hyvä asia, mutta tarvitaan myös metsärauhaa ja sillä en tarkoita metsän rauhaa vaan rauhaa hoitaa omaa elinkeinoaan. Monet sanat muistuttavat paljolti toisiaan, mutta tarkoittavat aivan päin vastaista. Rauha on parempi kuin räyhä, metsässäkin. Sato on parempi kuin kato.

Aune Linnimäki

taidehistorioitsija, Rantasalmi

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen