Uusi kustannusten ja verojen uhka torjuttava

Mielipide

Uusi ja suurikin kustannusten uhka on nousemassa monille omakotiasukkaille, kunnille ja seurakunnille sekä välillisesti kaikille sekä verojen että kustannusten nousuina.

EU:n suunnitelmissa on lämpöarvoiltaan heikoimpaan 15 prosenttiin kuuluvien kiinteistöjen nostaminen vuosittain ylempään luokkaan.

Suomen kannan EU:lle määrittelee näinä aikoina ympäristöministeriö. Ennakkoarvioiden mukaan monet omakotitalojen omistajat joutuisivat tekemään kymmenien tuhansien remontteja kiinteistöissään.

Nämä olisivat lämmitysjärjestelmien muutoksia ja lämpöremontteja taloihin.

Monet omakotitalot ja kiinteistöt täälläkin joutuisivat kustannuksiltaan kohtuuttomien remonttien eteen.

Omistajina ovat usein myös eläkeläiset, jotka ovat tehneet uhrauksia hankkiessaan kotinsa ja nyt jouduttaisiin EU:n taholta tulevan vaatimuksen johdosta remontteihin, mihin ei olisi varaa. 

Myös kunnat joutuisivat arvioiden mukaan noin kolmen miljardin euron vuotuisiin lisäkustannuksiin maassamme.

Kuinka kävisi seurakuntien kirkkojen ja seurakuntatilojen – jouduttaisiinko niistä jopa luopumaan?

Kuntaveron prosentit nousisivat. Jokainen asumismuodostaan riippumatta olisi ainakin välillisesti nettomaksaja. 

Vaikka voimakkaasti aluevaalien ehdokkaana olen ilmaissut selvän kielteisen kantani maakuntaverolle, sen uhka on nousemassa ennemmin tai myöhemmin.

Konsultit tekevät kalliita laskelmiaan ja lähipalvelutkin ovat vaarassa, vaikka kaikki yhdessä nyt niitä puolustammekin. Ilman lähipalveluita taajamatkin taantuvat.

Miten kukaan rohkenisi tehdä kallista remonttia taloonsa, jos taajamien lähiöistä ja maaseudulta vietäisiin lääkäri-, hammaslääkäri- ja neuvolapalvelut pois?

Kaikki lähipalvelut vaikuttavat voimakkaasti kiinteistöjen arvoon. Jos peruspalvelut puuttuvat, kuihtuvat kaupatkin ja pienyrittäjät katoavat.

Kiinteistöjen arvot romahtavat eikä paljoa lohduta se, että kiinteistöverojen arvot kuitenkin kasvavat.

Haluan kuitenkin elinvoimaa ja uutta vireyttä täällä kaikkialle. On löydettävä uutta.

Metsässä on Suomessa monia mahdollisuuksia. Tiukkasyinen ja hitaasti kasvanut puu, erikoistuotteiksi valmistettuna on yksi mahdollisuus.

Vetoan voimakkaasti, että Suomi torjuisi selkeästi kannanotossaan EU:ssa kiinteistöjä uhkaavassa asiassa vireillä olevat pakkotoimet.

Lauri Oinonen

Keuruun kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja

Mhy Keski-Suomen valtuutettu

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen