Uskaltaako maalla enää elää?

Mielipide

Pelastuslaitoksen johtoporras on poistamassa sopimuspalokuntien henkilöstöltä tähän mennessä voimassa olevan varallaoloajan. Tämä muutaman minuutin (5-15 min) korvaus tulee johtoportaan mielestä kalliiksi ja suunnitelmissa on, että se poistettaisiin kokonaan.

Kyseinen toimi vaikuttaisi maakunnissa todella ihmisten henkeen ja turvallisuuteen raskaalla ja tuhoisella tavalla.

Kun mietitään ensinnäkin laitoksen nimeä, pelastuslaitos – ensisijaisesti sen tehtävä on pelastaa ihmisten kallisarvoista omaisuutta ja myös ihmishenkiä katastrofin sattuessa.

Toteutuuko se virka-ajan ulkopuolella jos ensimmäinen hälytykseen lähtijä on kohteesta vähintään 45 minuutin päässä? Hän lähtee kohteeseen yksin eikä ole varmuutta saako hän mukaan muita.

Varallaoloajan poistaminen olisi todella vaarallinen toimi.

Esimerkiksi Pyhäsalmessa virka-ajan ulkopuolella lähin paloasema olisi Haapajärvellä.  Ajatellaan tulipaloa Niinimäessä ja yksi henkilö lähtee Haapajärveltä. Jos hän ei satu olemaan muualla jo tehtävässä on hän suurimman varallaoloajan (15 min) aikana tullut vasta Pyhäsalmen rajalle, kun nykyisellään paikalliset palomiehet olisivat jo kohteessa.

Panee miettimään, uskaltaako enää maakunnissa asua. Uskaltaako mummo nukkua enää vinttikamarissa? Missä on säästö mitä johtajat tässä ajaa? Mikä on maalla asuvan ihmisen hinta?

En usko että rohkeat palomiehet ja muu pelastushenkilöstö hyväksyy tällaista toimintaa. Heille pelastaminen ja auttaminen on arvojen ja moraaliin perustuvaa toimintaa ja tähän johtoporras kaiketi luottaa – siihen, että kyllä ne pelastajat tulee, mutta tuleeko ne?

Siinäpä on riskin oton arvoinen kysymys.

Mauri Moilanen

Oulu