Turkki ei ole länsimainen demokratia

Mielipide

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo turkkilaismediassa, ettei Turkki pidä Ruotsin ja Suomen aikeita liittyä Natoon positiivisina. Erdogan kutsui Pohjoismaita ”terroristien majataloksi”. Turkki on yksi Naton kiistanalaisimmista maista. Turkki tasapainottelee lännen ja idän välillä. Autoritaarinen kehitys on lähentänyt Venäjää ja Turkkia.

Turkki on yksi merkittävimmistä Nato-maista. Nato-maana Turkki on miehittänyt Kyproksen pohjoisosat, muuttunut presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kaudella yhä itsevaltaisemmaksi, vainonnut maansa lehdistöä ja ostanut ilmatorjuntaohjuksia Venäjältä.

Toisaalta Turkin armeija on Naton suurin heti Yhdysvaltojen jälkeen. Maan sijainti Iranin, Irakin, Syyrian ja Kaukasuksen entisten neuvostotasavaltojen naapurissa on keskeinen Eurooppaan suuntautuvien siirtolaisvirtojen hallitsemisessa. Maan lentotukikohdalla Etelä-Turkissa on merkittävä rooli Yhdysvaltojen operaatioille Lähi-idässä.

Erdoğanin Turkilla on pääsääntöisesti ollut myös varsin hyvät suhteet Putinin Venäjään. Autoritaarinen kehitys on lähentänyt maita keskenään. Molemmat valtionjohtajat ovat lujittaneet valtaansa esimerkiksi kaventamalla lehdistön vapautta.

Natolle taas Turkin tarjoamat maa- ja meritukikohdat, sen vahvat sotavoimat sekä strateginen maantieteellinen merkitys idän ja lännen välillä tekivät maasta tärkeän liittolaisen alueella.

Turkki pyrkii hyötymään tilanteesta.

Erdoğan haluaa osoittaa, että hän on suuri johtaja, joka voi sanoa länsimaille mitä tahansa. Tällä saadaan huomio suunnattua muualle: Turkissa on 70 prosentin inflaatio tällä hetkellä, kansalaisten ostovoima romahtanut ja vuosi aikaa vaaleihin. Kyllä se on ihan oikeasti viestittelyä länsimaiden suuntaan siitä, että Turkin kantoja pitää kuunnella.

Suomessa julistetaan nyt, että ”paikkamme on Natossa, eli läntisten demokratioiden joukossa”. Viime maailmansodassa avuksi kelpasi Stalin. Nyt Natolla on Erdoğan. Nato perustettiin vuonna 1949 Stalinin suitsemiseksi. Saas nähdä tullaanko vielä puolustusliittoon Turkin varalta.

 Yrjö Saraste

sotaveteraani

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen