Tasapainoinen ja rehellinen journalismi

Mielipide

Kansanedustaja Juha Sipilään kohdistunut hyökkäys on suomalaisessa yhteiskunnassa ennennäkemätön ja siten ennakkotapaus. Miten tähän on tultu, kysymme.

Osoittamatta sen ponnekkaammin syyttävää sormea mediaa tai Yleä kohtaan on todettava, että molempien, erityisesti Ylen, on kuitenkin katsottava peiliin. On palattava tasapainoisen journalismin juurille, kadonneen arvopohjan äärelle.

Tuleeko mieleen yhtään tilannetta, jolloin kansanedustaja/ puoluejohtaja/ pääministeri Sipilä olisi käyttäytynyt sopimattomasti, käyttänyt sopimatonta kieltä, maalittanut kanssakilpailijoitaan etc tai käyttäytynyt epäkorrektisti toimittajia kohtaan? Niinpä, ei tule mieleen.

Kaikesta huolimatta media, etenkin Yle, loi hänestä mielikuvan rikkaana roistona, joka ajoi Suomen kansan ahdinkoon. Näin siitäkin huolimatta, että hallituksen toimet ovat aina siinä olevien puolueiden yhteistyön tulos.

Pääministeri Sipilästä luotiin kuva omaneduntavoittelijana ja sukulaistensa suojelijana, mihin liittyvää neljä vuotta vanhaa tviittiään pääministeri Sanna Marin pyysi julkisesti anteeksi (12.1.21).

Terrafame-uutisointi oli tekijä, johon perustuen tämä mielikuva luotiin. Se, että väitteille ei koskaan löytynyt mitään todisteita uutisoitiin ohimennen. Näin olen alkuperäinen uutinen sai rauhassa elää omaa elämäänsä.

Toinen asia, jolla häntä leimattiin, oli hänen uskonnollinen vakaumuksensa. Täysin henkilökohtainen asia, jonka Ylen toimittaja kaivoi jälleen naftaliinista syyskuussa 2020 haastatellessaan Ykkösaamussa keskustan uutta puheenjohtajaa.

Ennen 2015 vaaleja keskustan teemana oli ”Suomi kuntoon”. Juuri sitä päämisteriksi noussut Sipilä lähti hallituksensa kanssa tekemään, hoitamaan Suomea kuntoon. Hän lienee ollut väärästä puolueesta, koska parrasvaloihin nostettiin korostetusti nuo edellä mainitut asiat.

Hallituksen toimista uutisotsikoihin pääsivät lähes pelkästään negatiiviset asiat. Palstatilaa ei riittänyt hallituksen positiivisille aikaansaannoksille.

Tämän päivän valtamedia tuottaa mielikuvapolitiikkaa: mitä mehukkaampi skuuppi, sitä parempi. Ellei ”paheita” löydy, muistutetaan sitten vaikka uskonnollisesta vakaumuksesta.

Jostain syystä Sipilä oli Ylen hampaissa koko viime kauden. Tämä oli nähtävissä monissa Ylen haastattelutilanteissa.

Me olemme tunnetusti kateellinen kansa. ”Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan”, sanotaan ja se toteutuu myös siinä, että naapuri, kaveri etc, eikä poliitikko saa menestyä taloudellisesti.

Kun arvostettu mediataho lähtee luomaan ja ylläpitämään epämääräistä rikkaan roiston ilmapiiriä, on selvää, että se tehoaa.

Pitää muistaa, että iso osa mediaa seuraavista lukee ja kuuntelee vain lööpit ja isot otsikot perehtymättä sen tarkemmin, mitä juttu oikeasti sisältää tai ennen kaikkea sitä, missä määrin jutussa on oikeasti perää. Näin syntyneitä mielikuvia on mahdoton muuttaa jälkeenpäin.

On selvä, ettei tätä luotua mielikuvapolitiikkaa voi, eikä pidä täysin irrottaa kansanedustaja Sipilään kohdistuneesta hyökkäystapahtumasta. On selvä, että tapahtuman taustaviitekehyksessä on ajatus kaikkeen syyllisestä pääministeri Sipilästä.

Median on mietittävä, miten se uutisoi ja kohtelee poliitikkoja riippumatta siitä, onko ko. puolue mieluinen vai ei. Median on tunnettava vastuunsa. On muistettava, että haastatteleva toimittaja, aivan kuten vastaamassa oleva poliitikkokin, antaa mallin toiminnastaan kasvavalle nuorisollemme.

Tässä ei ole yksistään kyse keskustan kansanedustajasta, eikä keskustasta puolueena, vaan yleensä politiikasta ja poliitikoista, sillä kaikkinensa Juha Sipilän tilalla voisi olla joku muu poliitikko.

Tässä on kyse ihmisyydestä, toisen ihmisen ja hänen arvojensa kunnioituksesta, ja niin muodoin myös poliitikon ja hänen arvojensa kunnioittamisesta.

Tässä on kyse journalismista, sen arvomaailmasta, moraalista, rehellisyydestä ja siitä, mille peruskivelle tämän päivän journalismi rakentuu, mitkä ovat sen vaikutukset yleisöön suhteessa siihen, mitä journalismilla tavoitellaan – sitä paljon puhuttua tasapainoista ja oikeudenmukaista journalismia.

Leena Nissinen

LO, EO/ emerita

KM, FM

Keskustan jäsen

Pyhäntä

Kommentit (2)

  • Lukija4

    Kyllä Leena Nissisen kirjoitus lämmitti suuresti – tässä valmista asiaa ylen toimittajille, niin tolkutonta oli heidän verovaroilla touhumisensa.

  • Lukija23

    jopas kirjaelj nissisel liena viksuja virkkeitä!!! runsaat kiitokset!!!
    tästä lähim piettäkköön tarkemmin silimällä journaaliij ja journalistiin näpytelemijä!!!
    ja lähetettäkköön het torukortit kelevottomillet töpeksijöelle!!!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen