Tahallista ja tahatonta väärinymmärtämistä

Mielipide

Keskustan uuden puheenjohtajan Annika Saarikon linjapuheen nuorten ilmastoahdistusta koskevasta kohdasta muutamat vetivät herneen syvälle nenään. Siitäkin huolimatta, että puheenjohtajan painotus on siinä, että tule tekemään tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja ilmaston hyväksi keskustan kautta.

Todellista vaikuttamista ei ole kylttien ja banderollien kanssa mielenosoittaminen. Joillakin se menee yhteisen omaisuuden rikkomiseksi tai ketjuin itsensä sitomiseen työn tai hankkeen estämiseksi.

Suomeen ei pidä luoda sellaista kulttuuria, joka sallii rikkomista, laillisen virkavallan vastustamista ja jopa pientä väkivaltaa. Tällaisten asioiden salliminen tuntuu olevan vihreitä ja perussuomalaisia lähellä.

Demokratiaa ja puolueiden kautta omaan arkeen vaikuttamista tulee vahvistaa, ettei tule turhautumista sekä mieleen lähteä harmaalle alueelle ja oman käden oikeuden kautta hakemaan oikeutta.

Sekään ei ole kovin mairittelevaa, että eduskunnassakin esiintyy tahallista väärinymmärtämistä. Usein käy myös niin, että väärinymmärrys pääsee isoihin otsikoihin mediassa.

Medialla tulisi olla vastuu sisällön oikeellisuudesta ja estää disinformaation leviämistä.

On tärkeää, että nuorten ääni kuuluu. Nuortenkin on hyvä muistaa, että vanhempi sukupolvi kantaa mukanaan elämän kokemusta. Se, että miksi jostakin asiasta ollaan jotain mieltä, voi olla kokemuksen tuomaa viisautta. Sellaista kannattaa kuunnella, ettei tarvitse toistaa samoja virheitä.

Marko Heimonen

Kaarina