Suomi – yksi vauraimmista vai talouden kehitysmaa?
’’Suomi on talouden kehitysmaa’’, sanoi viikolla tuttu pankinjohtaja.
Pysäyttävää mutta totta. ”Talouden kehitysmaan” oireista kertovat 17 vuoden reaalinen nollakasvu, julkisen talouden yhtä pitkä krooninen alijäämä ja läntisen Euroopan toiseksi vähävaraisimmat kotitaloudet.
Missä vika?
Ihmiset ovat koulutetut ja osaavat. Erinomainen lähtökohta. Toisaalta liian suuri osa on työelämän ulkopuolella. Ja väki vanhetessaan jää kiihtyvästi pois työelämästä. Uusi ilmiö on voimakas kärjistyminen – näemme totuttua enemmän eri tavoin tilanteet ja tarvittavat toimet. Eripurainen kansakunta harvoin menestyy.
Kannustimet ovat kyseenalaiset, osin käänteiset. Voimakas veroprogressio syö palkansaajan työhalut. Yrittäjät nääntyvät verokiilojen alle. Kokonaisveroasteella mitaten Suomi verottaa enemmän kuin 98 % muusta maailmasta. Ei ihme jos ei huvita.
Rahaa tarvitaan investointeihin, jotka luovat uutta – mistä rahat? Suomalaiset kotitaloudet ovat todetusti läntisen Euroopan toiseksi vähävaraisimpia – tyhjästä on paha nyhjästä. Eläkejärjestelmässä on paljon rahaa, mutta sitä sijoitetaan eläkkeet turvaavasti enenevässä määrin muualle kuin Suomeen. Pankit kiristävät luottopolitiikkaansa kun Suomen näkymät ovat heikot. Julkisessa velassa taas alkaa tulla pää vetävän käteen. Rahasta on pulaa.
Positiivista on kuitenkin se että kasvun tarve alkaa olla kaikkien huulilla. On perustettu erilaisia kasvutyöryhmiä. Itselläkin mahdollisuus vetää yhtä niistä.
Onkin tullut aika luoda uusi kasvun resepti. Sellainen, joka tarttuu mahdollisuuksiin. Sellainen, joka ei ainoastaan uudista vaan korvaa vanhentuneen uudella. Sellainen, joka inspiroi ihmisiä. Sellainen, joka luo näkymää.
Kasvun uusi resepti ei ole helppo, mutta se on Suomelle välttämätön. Kasvun resepti voi onnistua jos mukaan saadaan riittävän isosti ihmiset, kannustimet ja rahaa.
Tässä ja nyt tärkeintä on tunnustaa tosiasiat. Suomi ei missään tapauksessa ole ”yksi vauraimmista” vaan pikemminkin tutun pankinjohtajan kuvaama ”talouden kehitysmaa”. Kun tilannekuva on oikea, rohdot löytyvät.
Petri Roininen
Helsinki
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/