Sote on vuosisadan suurin erehdys
Alun perin valtioneuvoston mukaan sote-uudistuksen tavoitteena oli turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut hyvinvointialueella asuville.
Painotettiin, miten lopultakin kaikki kansalaiset, asuinpaikasta rippumatta, saisivat samat edut. Lisäksi kehuttiin, miten sote-uudistuksella saavutettaisiin suuria taloudellisia säästöjä.
Kattia kanssa!
Aluksi saimme lisää 600 hyvinvointialueiden kallispalkkaista johtajaa. Toiseksi on osoittautunut, ettei sote suinkaan vähennä, vaan lisää valtavasti kuluja. Nyt kulujen säästämiseksi suljetaan paniikinomaisesti terveyskeskuksia ja myydään kiinteistöjä.
Toimintaa keskitetään keskussairaaloihin. Puhutaan netin kautta tapahtuvasta etähoidosta ja liikkuvista lääkäriasemista.
Sairaalan palvelutason alentamisen lisäksi monilla pienillä paikkakunnilla lääkärin vastaanotto on vain osan viikosta ja iltavastaanottojakin vähennetään monilla paikkakunnilla.
Kaikesta karsimisesta huolimatta sote vaatii paljon kalliita lisämuutoksia. Meillä on uudistuksen jälkeen tarpeettomasti kolmiportainen hallinto.
Olettaisin, että paras vaihtoehto olisi ilmeisesti kuntapohjaisuus eli vahvoissa peruskunnissa tuotettaisiin ja järjestettäisiin perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen palvelut ilman turhaa väliportaan hallintoa.
En käsitä, miksi on luotu tällainen hirviö kuin hyvinvointialueet. Olisi hyvin riittänyt, esimerkiksi viisi yliopistosairaala-aluetta.
Yrjö Saraste
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/