Sote on myös kuntavallankumous

Mielipide

Aluevaalit järjestetään ensi tammikuun 23. päivänä ja ne ovat maaseudun asukkaille erityisen tärkeät.

Maakunnassamme 55 aluevaltuuston 69 jäsenestä tulisi Jyväskylästä, jos äänestettäisiin kuten kuntavaaleissa (KSML 25.10.2021), entisiin sairaanhoitopiireihin maalaiset saivat äänileikkurin vuoksi paremman edustuksen. Raaka matematiikka kuvaa hyvin soten keskittämistavoitetta, maaseudun palvelut vähenevät, yhtiömuotoisia hyvin toimivia yhteisyrityksiä kuten Jämsän Terveys Oy ja vastaavia lopetetaan, viime kesänä eduskunnan hallituspuolueiden tekemällä lakipäätöksellä.

Valitettavasti julkisuudessa puhutaan erheellisesti lähipalveluista ja leveämmistä hartioista. Kyllä, mutta ne koskevat vain 21 kaupunkien hyvinvointikeskittymää, tämä kehitys johtaa myös kuntaliitoksiin, kun kuntien liikevaihto ja asukasluku laskee alle kannattavuusrajan.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat runsaan vuoden kuluttua ja tänä aikana ehtii syntyä paljon korjattavaa uudelle hallitukselle. Kannatusluvut enteilevät suurta muutosta vuonna 2023 Suomen politiikassa, niinpä kannattaa aloittaa aktiivinen vaikuttaminen jo tammivaaleissa.

Tiedämme, että jo aiemmin vauhtisokeudessa on jäänyt paljon terveyskiinteistöjä tyhjäksi, se ei nyt estä sotea tyhjentämästä maaseudulta edelleen. Tämä on vastuutonta kansantalouden tuhlausta johon ei valitettavasti ole demokraattista vaikutuskeinona nyt, kun monilla maaseutukunnilla ei ole edes edustusta aluevaltuustoissa.

Kunnat jotka perustuslain mukaan ovat maan perusta eivät ole enää elinkelpoisia tämän vallankumouksen jälkeen, kun niiltä viedään rahat ja henkilöstö 21:een kehityskeskukseen. Seuraavalla hallituksella tulee olemaan jättiurakka korjata Suomi, siksi on tärkeätä, että aluevaaleissa kannatetaan maltillisia voimia, jotka rajaavat hajoitustoimia.

Esko Järvenpää, Jämsä