Poistetaan poistot ja tehdään lapsillemme hyvää

Mielipide

Hallitus työskentelee budjetin parissa, ja ensivaikutelmat tukevat ajatusta, jossa ylijäämäinen lopputulos on mukava haave.

Onneksi luvut alijäämästä ovat vielä siedettäviä, mutta onko niiden laskennassa otettu huomioon uudet talousennusteet, jotka synkensivät hallituksen lähtötasoa huomattavasti? Toivotaan niin.

Kuntatalous on yleensä seurannut valtiontaloutta, eikä nykyhetki tee poikkeusta. Aiemmasta poiketen en tosin muista, että kuntien välinen epätasapaino olisi koskaan ollut näin iso.

Pienet ja vähän isommatkin kunnat ympäri Suomea painivat isojen haasteiden kanssa: miten saada rahat riittämään, kun samalla pitää taata asukkaille laadukkaat palvelut monella eri toimialueella.

Kaiken lisäksi odotustilassa ollut sote-uudistus vain lisää tuskaa ja kriisikuntaa määrittävät kriteerit lähestyvät monia uhkaavasti.

Olen miettinyt, mikä olisi reilu apu kunnille ja esitän ajatukseni nyt keskustan ja muiden puolueiden, eduskuntatason päättäjien pohdittavaksi.

Koulut ovat ympäri Suomea elämän ja elinvoiman maamerkkejä. Hämmästyttävän usein niistä on tullut myös huonon sisäilman, jopa homeen maamerkkejä. Jälkimmäisen kohdalla ei asia saa näin olla.

Jotta saisimme aikaan uudis- ja korjausrakentamista juuri kouluissa ja vielä nopeasti, on valtion tultava näkyvästi kuntien apuun.

Yleensä nopea ja helppo ratkaisu on avustus rakennuskustannuksiin, mutta yksi mielestäni uusi apu voitaisiin tehdä yksinkertaisesti poisto-ohjelman huojennuksilla.

Sisäilma- ja homekohteissa on yleensä jäännösarvoa runsaasti ja siitä syystä paljonkin poistettavaa jäljellä, koska kiinteistön arvioitu elinkaari ei tavoittanut odotettua kokonaisaikaa.

Olisiko mahdollista, että koululaisten, lastemme ja nuortemme käyttöön tulevat isot investoinnit otettaisiin ilolla vastaan eikä hankkeeseen lähtevää kuntaa rokotettaisi enää purettavan koulurakennuksen poistoilla?

Kyseessä on usein monen miljoonan euron lovi taseeseen, ja samaan aikaan pitäisi kyetä hoitamaan poistot uuden hankkeen osalta.

Tämä menettely elvyttäisi rakennusalaa ja voisi olla määräaikainen. Kohteiden tulisi olla nimenomaan huonon sisäilman tai homeen pilaamia.

Rami Ala-Nisula

Kurikan kaupunginhallituksen puheenjohtaja

keskustan puoluevaltuuston varapuheenjohtaja

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen