Pahoinvointia hyvinvointialueilla
Suomen terveydenhoidon toimivuus on ennennäkemättömässä kriisissä: terveyskeskuslääkärin vastaanottoaikaa – jos hoidontarvetta arvioiva hoitaja sen myöntää – saa odottaa kuukausikaupalla.
Jos vaiva vaatii erikoislääkärin, esimerkiksi ortopedin, kannanoton, on edessä vielä kuukausien jonotus keskussairaalan poliklinikalle.
Jos sitten on tarvetta vaikka tekonivelleikkaukseen, joutuu leikkausta odottamaa helposti yli puoli vuotta. Näin leikkaushoitoon pääsyä on joutunut odottamaan usein yli vuoden ensimmäisestä yhteydenotosta.
Vuodessa liikuntarajoitteisuus iäkkäillä heikentää yleiskuntoa niin, että tekonivelleikkauksen jälkeen kuntoutuminen vaikeaa. Ortopedia on tässä yhtenä esimerkkinä, mutta hoidonsaanti on ongelmallista kaikilla terveydenhuollon sektoreilla.
Sosiaali- ja terveysministeri lupaili, että tilanteen parantumista pitää rauhassa odotella muutama vuosi, jona aikana uusi hallintomalli on kunnolla sisään ajettu. Tämä lupaus ei paljoa lohduta ikäihmisiä, joille palvelun tarve on juuri ajankohtainen.
Satoja miljoonia euroja maksanutta sote-uudistusta rakennettiin toistakymmentä vuotta; kauankohan joudutaan odottamaan, että toteutuvat sen alkuperäiset tavoitteet: hoidon satavuuden paraneminen ja kustannusten hillitseminen.
Hoidon saatavuuden ongelmat eivät koske terveydenhuollon hallinnollisia päättäjiä henkilökohtaisesti, sillä he ovat yleensä terveitä ja tarvittaessa heillä on varallisuutta kääntyä yksityissektorin puoleen.
Joku viisas onkin sanonut: ”Oikeus ei tapahdu ennen kuin ne, joita asia ei koske, ovat yhtä vihaisia kuin ne, joita asia koskee”.
Sulo A. Tapaninaho
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/