Onko keskusta jatkossa pienpuolue?

Mielipide

Olen aivan ihmeissäni, kun seuraan nykyisen hallituksen touhua. Ja keskusta on mukana tällaisessa hallituksessa, tekemässä aivan erilaista politiikkaa kuin viime hallituskaudella.

Minusta edellinen hallitus teki hyvää ja vastuullista talouspolitiikkaa ja edellytti jonkinlaista vastuuta ihmiseltä itseltäänkin.

Nykyiset ministerit ovat valmiita hylkäämään keskustan edellisessä hallituksessa tekemät päätökset ja tavoitteet, esimerkkinä aktiivimallin purkaminen ilman vaikutusarvioita.

Jos suunta on tämä, että linja muuttuu aina hallituksen mukaan, niin ei ole ihme, että kannatusluvut pysyvät alhaalla ja uskottavuus puolueelta katoaa. Odotin keskustalta ryhdikkäämpää politiikkaa.

Myös tavalliset rivijäsenet tulisi muistaa päätöksiä tehtäessä. Ei voi olla niin, että puolueen eliitti päättää puolueen linjasta. Tällä tavoin kenttä etääntyy ja kannatus laskee jo senkin takia.

Nykyinen hallitus pitää hyvinvointiyhteiskuntaa yllä jakaen erilaisia etuuksia, joihin sillä ei ole varaa, käyttäen niihin velkarahaa ja myymällä valtion omaisuutta.

Kuten taloudellisella kasvulla, niin myös hyvinvointivaltiolla on rajansa. Edellisellä luonnonvarat ja jälkimmäisellä käyttövarojen riittämättömyys. Maksaja kun on aina veronmaksaja.

Jokaisella on vastuu itsestään ja vanhemmilla lapsistaan. Jos valtio hoivaa liiaksi kansalaisiaan, oma-aloitteisuus katoaa. Tästä on tutkimustietoa.

Valtion talousarvion pitää perustua realiteetteihin ja tosiasiallisiin tuloihin. Tulot pitää arvioida varovaisesti ja menot täysimääräisinä. Kokemuksesta tiedän, että useimmiten tulopohja pettää.

Entä mikä on keskustan linja tulevaisuudessa? Eräs veteraanipoliitikko on sanonut, että keskusta on kuilun partaalla. Toivottavasti askel kuilun reunalta on siirtynyt kauemmas! Tulee vaan epäilys, että keskustan paikka on tulevaisuudessa pienpuolueiden joukossa.

Terttu Ryyppö

kamreeri

Suomusjärvi