Nyt sitten tullaan näkemään, mihin turpeen alasajo johtaa

Mielipide

Venäjä kiristää länsimaita kaasun toimitusten rajoituksilla sekä hinnoittelumuutoksilla ja syyttää länsimaita heidän energiapolitiikastaan siirtyessään muualta ostetun kaasun käyttöön. Suomeen tulee ”kylmä talvi” turpeen lämmityskäytön alasajon takia.

Satu hölmöläisistä ei ole satu, se on totta. Pohjolan suurimman energiapotentiaalin jättäminen käyttämättä on tyhmyyttä monella muullakin syyllä kuin pelkästään talojen kylmenemisen. Yksi ja suurin on taloudessa.

Suomen energiariippuvuus Venäjän energiasta vaarantaa Suomen kansallista turvallisuutta monella tapaa. Jos maamme energiasta kaksi kolmannesta tulee Venäjältä ja siellä aletaan hinnoittelemaan energiaa nyt nähtävällä tavalla, ei tee hyvää Suomen kansantalouden velkaantumiselle. Venäläinenkään energia ei ole ”puhdasta” – se on fossiilista yhtä lailla kuin suomalainen turve.

Hiilidioksidipitoisuuden erot ovat todellisuudessa häviävän pieniä ja kun suomalaiset suot kokonaisuudessaan sitovat kaiken sen hiilidioksidin, jota maassamme turpeella tapahtuvasta lämmöntuotannosta syntyy. Mutta kun se ”hölmöläisten” tapaan jossakin Eduskunnan valiokunnassa todettiin fossiiliseksi, niin sitten se Suomessa on, Ruotsissa ei!. Miksi?

Lauri Jokinen

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen