Nyt pitää toimia

Mielipide

Helsingin Sanomien tuorein gallup on taas karua katseltavaa. Keskustan kannatus on pudonnut 0,4 yksikköä edellisestä vertailusta. Kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus on noussut saman verran. Vihreiden kannatus oli myös pudonnut sen 0,4. Missähän on syy, että kannatuksemme ei lähde nousuun?

Demarit on pääministeripuolue ja se jatkaa kuitenkin toisena kannatusmittauksessa. Hallitusvastuun piikkiin tätä ei kokonaan voi laittaa. Olisiko osa syy hallitustyöskentelyn poukkoiluissa, missä annetaan demarien työntää meidän ministeri ”junan alle” ilman että siitä nostetaan suurempaa meteliä? Kansalle jää kuva, että keskustaministeri olisi toiminut väärin.

Nyt pitää miettiä tarkkaan onko ennen aluevaaleja enää tarkoituksenmukaista olla tässä hallituksessa ja onko keinoja saada asiat näyttämään oikeat puolensa? Ei vaan niin, että keskustan ministerien on nieltävä kaikki hallituksen ikävät päätökset ja perutut leikkaukset omaan pirtaansa, vaan myös muut hallituspuolueet ottavat vastuuta tehdyitä ratkaisuista.

Aluevaalien merkitys on todella ratkaiseva seuraavan vuoden eduskuntavaaleja ajatellen – selkeä linja toiminnalle on löydyttävä nyt. Keskustan on oltava suurten puolueiden joukossa, sillä suurin osa kansasta jakaa keskustan arvomaailman. Puolueen linja pitää vaan tuoda selkeästi esiin.


Mauri Moilanen
Oulu