Nyt on aika eheyttää, ei hajottaa

Mielipide

Antti Rinteen analyysi yhdistää perussuomalaiset äärioikeiston Yhdysvalloissa tekemään kongressitalon valtaukseen pidän älyllisesti laiskana.

Rinne jättää mainitsematta Supon uhka-arviot äärivasemmiston sekä radikaali-islamististen terrorististen toimijoiden n. 390 henkilön uhkan. Capitol-kukkulan tapahtumat on tietysti täysin tuomittavia, siitä ei liene kenelläkään erimielisyyttä. 

Yhdysvallat on syvästi jakaantunut kansakunta. Kahtiajako ei silti ole Trumpin luomus, pikemminkin Trump on tulosta historiallisten jakolinjojen kehityksestä. Ennusteiden mukaan vuoteen 2050 mennessä alle puolet amerikkalaisista on valkoisia.

Joe Bidenilla on vaikea tehtävä edessään. Presidentti Niinistö totesi, että Trumpilla oli hyvin myönteinen suhde Suomeen. Bidenin politiikka tullaan vasta näkemään. Jos Yhdysvalloista jotain oppia pitäisi ottaa, se on se, että yhteiskunnan vakaudesta ja kansakunnan yhtenäisyydestä on pidettävä hyvää huolta.

Suomessakin perussuomalaisten gallup-kannatus kertoo minusta lähinnä siitä, ettei yhteiskunnalla ole varaa syrjäyttää mitään väestöryhmiä. 

Yhteiskuntamme eriarvoistumisen merkit ovat olleet nähtävissä. Esimerkkinä mm. Helsingissä silmänkantamattomien pituiset ruokajonot, sivistysvaltiossa.

Jonossa seisovat ihmiset ovat yhteiskunnan vähäosaisia, jotka säässä kuin säässä joutuvat hakemaan ruokaa. Erityisen suuri huolenaihe ovat syrjäytyneet nuoret. Me-säätiön mukaan Suomessa heitä on noin 61 000. Lisäksi nuoristamme 20 % kärsii mielenterveysongelmista.

Helsingin ja pääkaupunkiseudun lähiöissä liikkuu vaarallisesti käyttäytyvä 100–150 nuorten joukko, valtaosa on ulkomaalaistaustaisia poikia ja nuoria miehiä. Tämä on syrjäytyneiden, koulupudokkaiden ja elämän näköalattomuudesta kärsivien nuorten ongelma.

Poliitikoilla ei oikeastaan voi olla mitään isompaa asiaa kuin olla huolissaan nuorista ja korjata sukupolvien välisiä vinoumia. Ennen kuin väkivalta riistäytyy käsistä – Ruotsin malliin. 

Presidentti Niinistön viisaita sanoja 1.1.2021: ”Kysymys on siitä, miten annetaan turvaa ihmisille, joiden varalta joudutaan sitten turvaamaan muita, siis suojautumaan. Voidaanko koko yhteiskunnan turvallisuus vaarantaa asettamalla yksittäisten yksilöiden oikeudet etusijalle?”

Rinne on aivan oikeassa siinä, että on aika alkaa puhua asioista niiden oikeilla nimillä ja suoraan.

Meille on syntynyt tiettyjä kiellettyjä, vaikkakin totuudenmukaisia aiheita, joista ei haluta edes keskustella. Kysymys on demokratiasta ja sananvapaudestamme. Ongelmia ei ratkaista vaikenemalla vaan avoimuudella, epäluulojen ehkäisemiseksi.

Mitä tahansa ei pidä sietää, mutta poliittisen vastustajan hiljentäminen tai ulossulkeminen ei ole ratkaisu. Tarvitsemme rakentavaa ja viisasta politiikkaa.

Tavoitteena tulee olla suomalaisen keskustelukulttuurin tason nostaminen, toisiamme kunnioittaen, erilaisia näkemyksiä arvostaen. 

Suomalaisen yhteiskunnan perusarvot koti, uskonto ja isänmaa eivät ole muuttuneet miksikään. Näitä arvoja ei tule epämääräisillä ideologioilla muuntamaan.

Yhteiskunnan sisäinen yhteenkuuluvaisuus ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus on tärkeää turvallisuuden ja hyvinvoinnin perustaksi ja on myös pitkänajan taloudellisen menestyksen perustekijä. 

Jokaisen on voitava tuntea Suomi omakseen, maaksi ja yhteiskunnaksi jota haluaa puolustaa ja tehdä työtä yhteiseksi hyväksi.

Demokratia yskii, jos kansakunta on jakaantunut. On aika eheyttää, ei hajottaa.

Airi Pulkkinen

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen