Miten matematiikka liittyy aluevaaleihin?

Mielipide

Monenlaista on tullut kirjoitetuksi houkutellessani poliitikkoja ja mediaa korostamaan matematiikan merkitystä.

Lokakuussa 2019 olin kirjoittanut matemaattisten aineiden opettajapulasta. Kukapa sitä uskoi silloin!

Harva tuntuu uskovan vieläkään tai edes tietävän matematiikan opetuksen ja oppimisen ongelmista, vaikka nyt on ollut tietoa jopa pääkirjoituksissa (SS 15.12.2021).

Vaalien alla lehdet pullistelevat ehdokkaiden kirjoituksia. Lupauksia satelee, mutta yksi tärkeä niistä puuttuu lähes aina. Matikka ei maistu juuri kenellekään.

Aluevaaleissa selitetään olevan kyse sotevaaleista, joten matematiikan opetus ei kuulu ohjelmaan. Miten se on mahdollista? 

Matematiikan opettajat ovat keskeisimpiä toimijoita sotessa. Jokaisen hoitajan ja lääkärin koulutus sisältää matematiikkaa.

Sairaalassa tapasin hoitajaopiskelijoita, jotka kyselivät kotitehtävistään. Yksi kysymys oli, miten lasketaan 20 prosentin lisäys lääkemääräykseen. Kun aloin opettaa, piti opettaa myös murtolukulaskut. 

Ilman matematiikkaa ja sen sovelluksia ei pyöritetä mitään toimintoja. Lukaiskaapa netistä löytyvä professori Aatos Lahtisen artikkeli ”Katastrofin lyhyt valmistusohje”

Matematiikan legendaarinen professori Armo Pohjanvirta on todennut: ”Insinöörille matematiikka on kuin kulmakarvat. Eihän niistä mitään varsinaista hyötyä ole, mutta otapa pois, niin johan on kumman näköinen.”

Valitettavasti oikotietä onneen ei ole: kaikki nojaa matemaattisen ajattelun osaamiseen.

Insinöörit ja taloustieteilijät ovat merkittäviä sotetoimijoita ja myös heidän työkalunsa on matematiikka. Vuokko Viljakka kirjoitti Oulun yliopiston eniten viitatusta tutkijasta (Savon Sanomat 24.8.2012):
Oulun yliopistossa esiteltiin äskettäin Minotaurus, robotti, joka pystyy jo jossain määrin vastaamaan ihmisen esittämiin kysymyksiin. Minotaurusta on kehitelty Suomen Akatemian Motive-tutkimusohjelmassa. Robotti osaa jo nyt hakea vastauksia Internetistä ja vastata puhumalla. Hanketta johtaa professori Matti Pietikäinen. Onkohan Pietikäinen ehdokkaana kuntavaaleissa? Miehessä olisi tulevaisuuden vaihtoehto äänestäjille, jotka eivät luota riitelevien puolueiden lupauksiin hoitaa vanhukset kunnolla.”

Radiotoimittajat kertovat pärjänneensä hyvin lyhyellä matematiikalla, mutta kuvitellaanpa, mitä kaikkea hyvää he olisivat tehneet, jos heillä olisi ollut matematiikan opintoja ja tietoa matematiikan sovellutuksista.

Somekeskusteluissa harva tuntuu tarvitsevan matematiikkaa. Tarvetta ei tunnisteta silloinkaan, kun jatko-opiskelupaikkaa ei heru suosikkialoilta.

Luen vaaliehdokkaiden kirjoitukset suurennuslasin kanssa. Kirjoitusten vaikutusta omaan äänestyskäyttäytymiseeni arvioin funktiolla f(x) = x^x, missä x on niiden sanojen lukumäärä, jotka viittaavat matematiikkaan.

Tiedämme, ettei f ole määritelty, jos x = 0. Siis f(0) on epämääräinen enkä äänestä ehdokasta. 

Alli Huovinen

Matikkatäti