Miksi veronkiertoa suojellaan?

Mielipide

Jälleen on julkistettu veroparatiisien tietoja, tällä kertaa puhutaan ”Pandoran papereista”, kun viimeksi puhuttiin Panaman papereista. Nimellä viitattaneen Pandoran lippaaseen, jota ei saatu avata, tai muuten lippaasta sinkoaisi ilmoille kauheuksia, eikä lipasta voitaisi enää sulkea. Veronmaksajien rahoittama Yleisradio näyttääkin tekevänsä kaikkensa, jotta tätä lipasta ei avattaisi.

Ylen MOT teki näyttävästi tästä veronkiertäjien paljastumisesta jutun, joka oli päivän pääuutisia. Sinänsä ansiokkaassa dokumentissa ei kuitenkaan käsitelty ollenkaan suomalaisia veronkiertäjiä, vaan venäläisiä. Ohjelman uutisarvo oli lähellä nollaa, sillä suomalaiset ovat tietäneet jo Neuvostoliiton loppuaikoinakin korruption olevan Venäjällä yleistä, ja uuden Venäjän oligarkit ovat meille tuttu asia. Miksi Yle, joka kuten edellä mainitsin, kustannetaan verovaroin, ei halua kertoa suomalaisista veronkiertäjistä?

Meille on kerrottu, että papereista löytyy noin 200 suomalaista. Ylen sivuilla kuitenkin sanotaan, että veronkiertäjiä ei paljasteta, mikäli nämä eivät ole joko rikollisia tai poliitikkoja, koska ”veroparatiisifirman omistaminen ei ole laitonta” ja paljastaminen ei olisi ”journalistisesti perusteltua”.

Tämä on ihmeellistä, sillä väärinkäsitysten riskihän on olematon – veroparatiisifirmoja omistetaan yksinomaan verovälttelytarkoituksessa! Ainoa paljastunut poliitikko olikin kokoomuksen Elina Valtonen.

Me, veronmaksajat jotka kustannamme jokaisen palvelut neuvolasta saattohoitoon emme siis saa tietää, mikäli veroja kiertää paratiisisaarilla henkilöitä, joiden omistamat firmat saavat kaiken lisäksi verovaroista yritystukia. Hyvin suurella todennäköisyydellä heidän firmansa ovat saaneet koronatukiakin.

Koska elämme hyvinvointivaltiossa joka perustuu täysin veronmaksumoraalille, on veroparatiiseihin kytkeytyvien julkistaminen paitsi moraalista, myös suuressa määrin ”journalistisesti perusteltua”.

Onneksi Suomen veroporsailla on mahtava suojelija, Yle. Se ottaa vastaan vuodetut tiedot ja lukitsee ne kassakaappiin, jolloin vanha meno saa jatkua. Voitot kasataan ja tappiot tasataan.

Akseli Erkkilä
Kittilä

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen