Maailmanrauha on meidän jokaisen asia

Mielipide

Viimeisenä parina vuotena Keskustanuoret ovat päivittäneet tavoiteohjelmansa vuosittain liittokokouksessa.

Tavoiteohjelma on keskeisin poliittista toimintaa ohjaava työkalu. Siinä määritetään, mitkä asiat ovat Keskustanuorille tärkeimpiä ja mihin vaikuttamistyön resursseja kohdistetaan tulevan vuoden aikana.

Vuoden 2020 tavoiteohjelman top kolmosesta löytyy ”Yhteistyöllä kohti maailmanrauhaa”. Ja tämä otsake oli monelle liikaa. Kommentteja sateli siitä, kuinka pullamössösukupolvi elää pää pilvissä vailla realismia ja että ennen maailmanrauhaa toivoivat vain missit.

Tohdin vastata tähän, että maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Miettikääpäs, miten mieli kapenee, jos aina ensin kiistetään ja kyseenalaistetaan? Eikös politiikka ole väline siihen, että luomme näköaloja ja suuriakin tavoitteita?

Keskustanuorille suuri tavoite on, että palaamme sovun ja kansainvälisen yhteistyön tielle. Jokaisella meistä on oikeus turvalliseen elämään.

Maailmalla on tällä hetkellä käynnissä kymmenittäin konflikteja ja jokainen niistä on liikaa. Nämä konfliktit ajavat kymmenet miljoonat ihmiset pois kodeistaan ja kotiseuduiltaan.

On syytä muistaa, että myös Suomi on historiassa kärsinyt konflikteista. Myös täällä on jouduttu pakenemaan kodeista ja myös täällä on menetetty läheisiä sodan takia.

Minun sukupolveni on saanut kasvaa turvallisessa ympäristössä, jossa sodat ovat pysyneet poissa – siitä kiitos sotiemme veteraaneille.

Me nuoret pidämme tärkeänä, että lapset ja nuoret ympäri maailman saisivat kokea saman turvallisuuden tunteen. Siksi maailmanrauha on meille suuri tavoite, jota kohti kulkea.

Monenkeskisen yhteistyön lisääminen on keino lähteä purkamaan jännitteitä. Vahva Euroopan unioni on yksi tärkeimmistä rauhanteoista ja unionin onkin otettava näkyvämmin roolia Yhdistyneiden kansakuntien pöydissä.

Sopimuspohjaista järjestelmää on puolustettava – se on etenkin Suomen kaltaisten pienten valtioiden turva. Kansainvälisen politiikan agendalle täytyy ottaa aseistariisunnan ja ydinasesopimusten edistäminen sekä keskipitkän matkan ohjusten vähentäminen.

Entä missä ovat kasvamassa tulevaisuuden Martti Ahtisaaret?

YK:n Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma – johon myös Keskusta on puoluekokouspäätöksellä sitoutunut – on tärkeä työkalu, jolla nuoret tuodaan mukaan rauhanneuvottelupöytiin.

Maailmassa on enemmän nuoria kuin koskaan ennen ja nuoret ovat usein enemmistössä juuri niissä maissa, joissa aseellisia konflikteja esiintyy.

Siksi kestävä rauha vaatii nuoret mukaan päätöksentekoon ja keskinäistä yhteistyötä rakentamaan. Siksi maailmanrauhan tulisi olla päämäärä niin minulla, Sinulla kuin niillä misseilläkin.

Hanna Markkanen

Keskustanuorten puheenjohtaja

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen