Maailman parhaan metsänhoidon harjoittajat ottavat taksonomian huutaen vastaan

Mielipide

EU:n kestävän rahoituksen asetukseen eli taksonomiaan liittyvien luonnosten mukaan metsänomistajien tulisi jättää 20 prosenttia metsistään talouskäytön ulkopuolelle.

Vesistöjen varsille määrättäisiin 30–60 metrin suojakaistat. Lahopuita pitäisi jättää tauteja levittämään.

Natura-alueilta myrskytuhoja ei saisi korjata.  Maanomistajan käyttöön jäisi omaisuudestaan alle 70 prosenttia.

Uusi ilmasto- ja ympäristöministeri Emma Kari (vihr.) antoi ymmärtää, että Suomi on sitoutunut suojelemaan 30 prosenttia metsistä, vaikka Suomi on jo suojellut metsiään eniten Euroopassa.

Turvetuotanto on ajettu alas muualla, paitsi Ruotsissa. Muut maat jatkavat rauhassa kivihiilen ja maakaasun tupruttelua.

Vihervasemmisto ja kokoomuksen meppi Sirpa Pietikäinen kannattavat taksonomia-asetusta.

Melkoista sosialisointia! Miten tähän suhtatutuu perustuslaki? Kuinka käy hyvinvointipalveluiden, verokertymän ja työpaikkojen? Menemmekö takaisin luoliin asumaan ja syömmekö lihankin raakana?   

Nykyisillä valtuuksillani voisin tarjota meppi Pietikäiselle ja hänen tovereilleen taimikon perkaamista ja heinän torjuntaa – näin näkisimme käytännön taidot, jotta vouhkaamiselle tulisi ehkä jotain katetta.

Tulevaisuudessa ei ehkä ole metsätaloutta, mutta kylläkin ”luonnonsuojelua” ja piknikkejä. Kansalaisten ja Suomen metsien hyvinvointi tuntuu heille olevan yhdentekevää. 

Esitin tällä palstalla 22. syyskuuta metsänhoitoa näivettäville mepeille kysymyksiä, joihin vieläkään en ole saanut vastauksia.

Taksonomia on onnistunutta, niin siistiä, ihan coolia. Yli satavuotista maailman parasta metsänhoitoa harjoittavat metsänomistajat ottavat sen suorastaan huutaen vastaan. 

Toivo Parkkonen

Metsänomistaja eläkeryk.

Jyväskylä