Lukijalta: Susi kuuluu Suomen luontoon, mutta ei nykytavoin
Susi on yks neljästä suurpedostamme. Se on lihansyöjä. Se tappaa riistaa ja kotieläimiä syödäkseen.
Äärimmäisessä tapauksessa riistan puuttuessa tai sairastuessaan susi voi käydä ihmisen kimppuun. Suomessa näin on tapahtunut 1800 luvulla, jolloin susi on tappanut Varsinais-Suomessa kymmenessä vuodessa 21 ihmistä. Näin ei tarvitse eikä saa tapahtua nykypäivänä sivistyneessä Suomessa.
Ihmisten pelko on luonnollinen: susi tappaa syödäkseen. Tätä ei voi puheilla tai millään teoilla muuksi muuttaa. Eläinkin tarvitsee elääkseen vapaana luonnossa tai tarhassa ravintoa, susi siis lihaa.
Viranomaiset rauhoittelevat, ettei sutta tarvitse pelätä. Samalla he kuitenkin antavat ohjeita, kuinka ihmisten tulee toimia kohdatessaan suden luonnossa, onhan se suurpeto, joka tappaa syödäkseen.
Ei pidä ihmetellä, että ihmiset pelkäävät susia. Nykyisin eväin vaara, uhka, kotielänvahingot ja pelko kasvavat.
Susikanta on räjähtänyt kasvuun myös lounaisessa Suomessa. Näköhavainnot ovat kasvaneet samassa suhteessa. Viranomaiset vähättelevät kumpaakin, kun eivät ole itse sitä havainneet, betonibunkkereissaan. Vedotaan EU:n kielteisiin lausuntoihin, jotka suomalaiset ovat itse laatineet.
Tilanne voi rauhoittua esimerkiksi Ruotsin mallilla: sallitaan kannanhoidollinen metsästys. Metsästäjät, yli 300 000 suomalaista, haluavat tehdä sen korvauksetta, talkoilla. Ei kuitenkaan laittomasti, vaan viranomaisten luvalla. Tämä olisi myös suden etu.
Jos nykykäytäntö ei ole oikein, ei se voi olla lakikaan. Omat ja kanssaihmisten paineet ovat johtaneet jo nyt luvattomiin kaatoihin.
Suojelu- ja uhanalaishuumassa sudesta on tehty ihmistä tärkeämpi suojelukohde. Kokonaisuus on yksipuolisesti karsittu, historian opit unohdettu.
Esko Eela
Suomen Metsästäjäliiton kunniapuheenjohtaja
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/