Lukijalta: Musiikin merkitys terveydelle ja hyvinvoinnille
Jyväskylän yliopistossa on tehty laajaa ja monipuolista tutkimusta musiikin vaikutuksista terveyteen ja hyvinvointiin. Erityisesti musiikkiterapian merkitystä on tutkittu paljon, ja sen on havaittu vaikuttavan positiivisesti moniin fyysisiin ja psyykkisiin sairauksiin.
Tutkimusten mukaan musiikilla on monia myönteisiä vaikutuksia. Se vähentää stressiä ja ahdistusta, parantaa mielialaa ja lisää hyvinvointia, tukee muistisairaiden kognitiivisia taitoja, auttaa kivunhallinnassa sekä edistää kuntoutusta ja motorisia taitoja erityisesti neurologisissa sairauksissa.
Musiikkiterapiaa hyödynnetään muun muassa seuraavilla osa-alueilla: mielenterveyshoidossa esimerkiksi masennuksen ja ahdistuksen lievittämiseen, neurologisessa kuntoutuksessa esimerkiksi aivohalvauksen jälkeen motoristen ja puhetaidon harjoittamiseen, muistisairauksien hoidossa esimerkiksi Alzheimerin taudin yhteydessä, kivunhallinnassa ja syöpähoitojen tukena.
Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella on perehdytty syvällisesti näihin teemoihin. Esimerkiksi tutkitaan musiikin vaikutuksia aivoihin ja tunteisiin.
Musiikilla on erityisen suuri merkitys ikäihmisten hyvinvoinnille. Sen avulla voidaan vähentää yksinäisyyden ja eristäytymisen tunteita, parantaa muistisairaiden elämänlaatua ja herättää muistoja, ylläpitää motorisia taitoja ja liikkumista musiikin mukana, tukea mielialaa ja tuoda iloa arkeen.
Monet ikäihmiset osallistuvat aktiivisesti musiikkitoimintaan, kuten kuorolauluun, soittoharrastuksiin ja musiikkiryhmiin, jotka edistävät sosiaalista vuorovaikutusta ja hyvinvointia.
Musiikin kuuntelutavat vaihtelevat ikäryhmittäin. Nuoret ja nuoret aikuiset suosivat suoratoistopalveluita. Keski-ikäiset kuuntelevat musiikkia sekä suoratoistopalveluista että perinteisemmistä formaateista, kuten radiosta. Ikäihmiset kuuntelevat usein radiota, CD-levyjä tai vinyylejä.
Kaikenikäiset voivat hyötyä musiikin terapeuttisista vaikutuksista ja sen tarjoamasta ilosta ja hyvinvoinnista. Musiikki ei ole vain viihdettä – se on voimakas keino edistää terveyttä ja elämänlaatua.
Pekka Neittaanmäki
professori (emeritus), Jyväskylän yliopisto
tutkimus-, koulutus-, kehitys- ja innovaationeuvottelukunnan puheenjohtaja
aluevaaliehdokas, keskusta
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/