Lukijalta: Miinoitettu sopimus
Päättäjät ovat alkaneet vedota Puolustusvoimien mielipiteeseen Ottawan henkilömiinakieltosopimuskysymyksessä. Jos reunavaltiot Latvia, Lietua, Viro ja Puola luopuvat sopimuksesta, ja tietenkin, Suomikin, niin esimerkkiä noudatettaneen myös Afrikassa.
Olisikin hyvä, jos kehitettäisiin deaktivoituva jalkaväkimiinatyyppi, mikä ”raivaisi itsensä” kolmen vuorokauden, kahden viikon tai kahden kuukauden kuluessa.
On tietenkin ymmärrettävää, ettei tässä kiireessä ehditä kehittämään henkilömiinatyyppiä, mikä poistaisi tai lievittäisi syytä, miksi koko Ottawan sopimukseen ryhdyttiin. Sopimus pitäisi sanoa irti puolta vuotta ennen sotatoimien aloittamista.
Ukraina ei ole irtisanonut, ja silti siellä oli henkilömiinoja kylvöjä estämässä jo 2015. Toisaalta Venäjän federaatio ei ole sopimuksessa niin kuin eivät ole Kiinan kansantasavalta eivätkä Yhdysvallatkaan.
Suomessa on tapana olla päättämättä, ja tilata hallinnolta lausunto, mihin on sitten tyytyminen. Valtiosäännön kannalta tämä on mielenkiintoinen tulkinta englantilaistyyppisestä enemmistöparlamentarismista. Suomi ei nyt kuitenkaan menestynyt varsinaisesti Yhdistyneissä kansakunnissa ihmisoikeuspolitiikallaan, vaikka toki yritystä oli. Reservin majuri Seppo Kääriäisen aikana luovuttiin T-72 -taistelupanssarivaunuista. Silti niitä käytetään T-72B3M:nä Ukrainan valtioalueella. Lahjoitetaan F-16:ia ja ehkä JAS-39:iä, mutta T-72:n osat taisivat mennä jo 7.-12.8.2008 pääasiassa Etelä-Ossetiassa.
Israelissa ei kovin nopeasti luovuta vanhoistakaan aseista. Varastointi on tosin halvempaa lämpimässä ja kuivassa Israelissa kuin Suomessa. On maita, joille lahjoitettavat aseet ovat hyvin varastoituna, ehkä paremminkin kuin kohdemaassa.
Vanhoja aseita ja ammuksia voisi antaa kehitysavuksi niin kuin nyt on tapana. Ehkä Euroopan unioni tarvitsisi yhteisvelan lisäksi yhteisvarikonkin osavanhentuneille aseilleen sekä modernisoimisohjelman. Taktiikka kuitenkin kehittyy kokemuksellisesti taistellessa.
Politiikassa selviytyminen ei ehkä perustukaan siihen, että olisi oikeassa, vaan siihen, että vuosikymmen toisensa jälkeen kykenee irtautumaan aikaisemmista päätöksistään, mitä vastustava oppositio ei ollut riittävä.
Suomen pinta-ala on 94% Saksan liittotasavallan pinta-alasta. Pinta-alan vaihtaminen aikaan mahdollistaa ryhmittäytymisen. Aikaa on aikaisempaa enemmän, kun suluttaa.
Olli-Jukka Paloneva
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/