Lukijalta: Hoidon jatkuvuusmallin edistämisessä on unohdettu terveydenhuollon monialainen toiminta
Olen ollut mukana Suomen Sairaanhoitajat ry:n Vaikuttamistyön tiimissä, jossa on valmisteltu kannanottoa omalääkärimalliin.
Suomen Sairaanhoitajat Vaikuttamistyön tiimi haluaa tuoda esille huolensa siitä, miten hoidon jatkuvuusmallin edistämisessä on unohdettu terveydenhuollon monialainen toiminta ja yhteistyö.
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut perustuvat pääosin monialaiseen tiimityöhön, jossa asiakkaan ja potilaan hoidontarve määrittää tarjottavan palvelun ja siinä tarvittavan osaamisen.
Suomen Sairaanhoitajat edellyttää sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien työnkuvan vahvistamista hoidon jatkuvuusmallissa. Hoidon jatkuvuuden on todettu heikentyneen, erityisesti perusterveydenhuollossa.
Hoidon jatkuvuusmallilla pyritään vahvistamaan palveluita. Malli on kannatettava ja keskeisesti sote-palveluiden laatuun, tehokkuuteen ja kustannuksiin sekä väestön terveyteen myönteisesti vaikuttava tekijä.
Perusterveydenhuollon vastaanotoilla potilaat ja asiakkaat käyvät sairaanhoitajien ja muiden ammattihenkilöiden luona lähes kaksi kertaa enemmän kuin lääkärin vastaanotoilla.
Tämän vuoksi myös sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien työnkuvien vahvistaminen ja osaamisen täysimääräinen hyödyntäminen tulee ottaa huomioon hoidon jatkuvuusmallin edistämisessä.
Omasairaanhoitajan ja -terveydenhoitajan roolissa korostuvat asiakkaan ja potilaan ohjaaminen, ennaltaehkäisevä hoito sekä moniammatillisen hoidon suunnittelu ja koordinointi.
Useat asiakas- ja potilasryhmät hyötyvät hoidon jatkuvuusmallissa omahoitajina toimivista erikoisalan syväosaajista: erikoissairaanhoitajista tai asiantuntijasairaanhoitajista, joilla on vahva alan osaaminen ja kokemus.
Laajavastuisten asiantuntijatehtävien avulla asiakkaille ja potilaille on mahdollista tarjota sujuvaa, oikea-aikaista, kokonaisvaltaista ja näyttöön perustuvaa hoitoa silloin, kun asiakkaan tai potilaan hoidontarve ei edellytä lääketieteellistä päätöksentekoa.
Hoitotyön osaamisessa korostuu kokonaisvaltainen asiakas- ja potilasohjaus, jolla on vahva vaikutus asiakkaan ja potilaan hoitoon sitoutumiseen.
Asiakas- ja potilasohjausta tehdään yhä enemmän digitaalisessa ympäristössä, mikä edellyttää ammatillista kokemusta ja osaamista, kokonaisvaltaista ajattelua ja uudenlaisten toimintamallien omaksumista ja valmiutta työkulttuurin kehittämiseen.
Kannanotto on valmisteltu Suomen Sairaanhoitajien Vaikuttamistyön tiimissä Helsingissä 13.2.2025.
Heljä Lundgrén-Laine, puheenjohtaja
Anne Pauna, toiminnanjohtaja
Suomen Sairaanhoitajat ry
Tällä palstalla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää kirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/