Lisää tukea myös isille – kohti perhevapaauudistusta

Mielipide

Raskausaikana huomio kohdistuu äitiin ja syntyvään lapseen. Isä tai toinen vanhempi saattaa jäädä varjoon.

Miehestä isäksi kasvu on fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen prosessi. Myös miehet tarvitsevat ohjausta ja tukea.

Vaasan kaupunki on tarjonnut isille isäneuvolaa. Isäneuvola on loistava paikka isälle kertoa ajatuksistaan uuden elämäntilanteen edessä sekä saada tietoa omasta terveydentilasta mm. kehonkoostumusmittauksella.

Mielestämme isäneuvola olisi hyvä tarjota isälle uudestaan myös lapsen syntymän jälkeen äidin jälkitarkastuksen tapaan.

Laihialaisille isille isäneuvolaa ei ole vielä tarjottu lainkaan. 

Perhevapaat eivät ole jakautuneet perheissä tällä hetkellä tasan.

Edellisellä hallituskaudella pääministeri Juha Sipilän hallitus aikoi toteuttaa perhevapaauudistuksen, jossa oli tarkoitus muun muassa kasvattaa isille kiintiöityä osuutta perhevapaista ja pidentää näin perhevapaiden tukea, joka on sidottu ansioihin. 

Ansiosidonnaisten vanhempainvapaiden yhteenlaskettu kesto on nyt kasvamassa useammalla kuukaudella, kun isien vapaita pidennetään.

Uudistuksessa molemmille vanhemmille yhtäläinen entistä hieman pidempi kiintiö kannustaa varsikin isiä perhevapaiden käyttöön.

Vanhempainrahaa voi käyttää nykyistä huomattavasti joustavammin haluaminaan ajankohtina siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta. Isien käytettävissä olevien ansiosidonnaisten perhevapaiden osuus lisääntyy ja äitien käytettävissä olevat vapaat eivät lyhene.

Vuonna 2022 toteutuvassa perhevapaauudistuksessa kiitetään myös lapsen näkökulman huomioimista: riippumatta perhemuodosta kaikilla lapsilla on oikeus saada vanhemman hoivaa vanhempainrahan turvin.

Molemmat vanhemmat saavat 160 päivän kiintiön, josta voi luovuttaa toiselle vanhemmalle enintään 63 päivää. Yhden vanhemman perheissä vanhempi saisi puolestaan molemmat kiintiöt eli yhteensä 320 päivää.

Isäneuvolat ovat loistava tukimuoto isille, jotka perhevapaauudistuksen myötä jäävät yhä useammin hoitamaan lasta kotiin.

Tulevien aluevaltuutettujen pitää muistaa huolehtia myös perhevapaauudistukseen liittyvästä tuen tarpeesta, nyt kun olemme matkalla kohti yhä tasa-arvoisempaa vanhemmuutta. 

Hyvinvointialueella ei saa isiä unohtaa. 

Teemu Knuutti (Laihia)

Susanne Vähäjylkkä (Vaasa/Vähäkyrö)

Pohjanmaan aluevaaliehdokkaita (kesk.)

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen