Leikkaukset voivat myös toimia kannustimena kasvuun
Yhdestä maailman kannattavimmasta toimialasta on tullut Suomessa tukia nauttiva loistalous.
Yksipuolisen informaation ja tarkoitushakuisten väitteiden vuoksi jopa lainsäätäjä on eksynyt tukemaan levybisneksen vallan keskittymistä ulkomaille. Kuoliniskuksi koituivat levy-yhtiöiden suoja-ajan nosto 70 vuoteen ja suoratoistoon pakottaminen.
Äänitemarkkinat ovat laiskistuneet alisuoriutumaan vuosittain satoja miljoonia. Suurimpina menettäjinä ovat tukku- ja vähittäiskauppa sekä valtio alv-tuloina ja tehottomuutta ruokkivina tukina. Kun mukaan lasketaan vaikuttamistalous, menetykset voi laskea miljardeissa.
Huvipaikoille ei jalostu vetovoimaisia artisteja, koska kotimaisten levy-yhtiöiden ja alueellista elinvoimaa sekä musiikin monimuotoisuutta ruokkivien TV- ja radiokanavien tekemä työ on aliarvotettu elinkelvottomiksi.
Tekijät ja yhteiskunta saavat tulonsa vain musiikin kaupallistamisen kautta eli monopoleilla.
Suoratoistoon siirtyivät pääosin 15–35 vuotiaat, muiden käyttö on yhä olematonta. Suoratoiston kasvu jäi IFPI:n vuoden 2022 raportissa 4,2%:iin, kun inflaatio oli 7,1%!
Suunta on vahvasti alaspäin, eikä digi väitteistä huolimatta ole korjannut alan alati jatkuvaa alamäkeä. Viihdealalla pitää osata laskea väärien valintojen tuoma kurjistuminen. Alan ohjausvalta on annettu 95%:sti ulkomaille ja olisi varsin naapurimaista, jos tästä ei saisi puhua.
Esim. Japanissa fyysisten tallenteiden myynti on yhä 70% markkinasta ja niiden kasvu on digiin verrattuna kaksinkertainen.
Tämä johtuu Japanin levyteollisuuden 63,7%:n kotimaisuusasteesta ja kotimarkkinalähtöisyydestä. Ulkomaisilla levyjäteillä ei ole luonnollista halua edistää musiikin tulovirtojen kehittymistä kansallisella tasolla.
Siksi fyysinen jakelu ja lasten tai aikuisväestön musiikkitarjonta eivät ole Suomessa kehittyneet.
Tarjonnan kuilu digijakelun ja fyysisen äänitemarkkinan välillä on ajettu valtavaksi, lähes kuoleman rotkoksi.
Muutos sisämarkkinalähtöisyyteen ja CD:n kasvu näkyy jo maailmalla, joten Suomessa tarvitaan välitön korjausliike luomaan nykyisen rinnalle toimivat kotimarkkinat.
Perustaksi voi ottaa Levykauppa Äx:n jatkuva kasvu, ja Suomeen avattu täysin kotimainen vinyylilevypuristamo.
Suomen Luova Talous (SULT) ry jäsenineen keskittyy kotimaisen intressin toteutumiseen.
Poliitikkojen ja viranomaisten tulee nyt antaa ajaa siihen tarvittava muutos, jotta kotimainen metsä voidaan nähdä ulkomaisilta puilta.
Ilman nykytukien uutta kohdistusta ja vaikuttamisarviota kilpailu ei pelkästään vääristy, vaan se loppuu ja vie hautaan ison osan talouttamme ja kulttuuriamme.
Erkki Puumalainen
puheenjohtaja
Suomen Luova Talous (SULT) ry
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/.