Lapin matkailua ei saa uhrata Kiurun nollalinjan alttarille

Mielipide

Koronakriisin alkaessa rankat sulkutoimenpiteet olivat perusteltuja. Italiassa ja Ruotsissa tehtyjä virheitä ei haluttu toistaa meillä. Sulkutoimenpiteillä, etätyöhön siirtymisellä, maskinkäytöllä ja tautiketjujen jäljityksellä ostettiin lisäaikaa, jotta rokotteita ehdittäisiin kehittää ja jakaa kansalaisille.

Valittu strategia osoittautui toimivaksi. Kuolonuhrien määrä on jäänyt Suomessa pieneksi ja terveydenhoitojärjestelmä on kuormittumisesta huolimatta kestänyt. 

Suomessa otettiin käyttöön poikkeustilalaki ensimmäistä kertaa sotien jälkeen. Samaan aikaan valtio otti velkaa, jolla elvytettiin konkurssiaallon välttämiseksi.

Maa säästyi pahimmalta, mutta lyhyeksi ja rajuksi ajateltu kriisi osoittautui loivemmaksi, mutta pitkäkestoisemmaksi. Ensimmäinen ja toinen aalto ovat saaneet jatkoa. Ei ole täyttä varmuutta, jääkö omikron viimeiseksi merkittäväksi virusmuunnokseksi.  Omikron ei ole kuitenkaan yhtä vaarallinen kuin aiemmat muunnokset. Lisäksi valtaosa kansalaisista on ottanut rokotteet säntillisesti.

Koronaa on opittu torjumaan alueellisin ja paikallisin rajoitustoimin.

Koronapassin turvin ravintola- ja matkailuala on pystynyt toimimaan terveysturvallisesti.

Perhe- ja peruspalveluministeri ja pääministeri (tässä järjestyksessä) valmistelevat tästä huolimatta poikkeuslain ottamista uudelleen käyttöön. Samaan aikaan ravintolatoiminnalle on asetettu maanlaajuisia rajoituksia, jotka määräävät ravintolat sulkemaan ovensa kello 18 aikaan.

Ravintoloissa ei ole mahdollista järjestää iltakuuden jälkeen edes tilavarauskokoontumisia. Tämä on erikoinen ratkaisu, kun esimerkiksi Lapissa on muutoin sisätilojen osalta voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus.

Kansalaisten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on maan hallituksen tärkein tehtävä. On kuitenkin huomattava, että tilanne on muuttunut toissa keväästä ja koronatilannetta pystytään hallitsemaan tehokkaasti ilman, että vaarannetaan matkailu- ja ravintola-alan tulevaisuus.

Paras asiantuntemus kriisin hoitoon on alueilla. Valtion aluehallintoviranomaiset pystyvät ratkaisemaan asian paikallistasolla yhteistyössä sairaanhoitopiirien ja muiden viranomaisten kanssa.

Pahimmillaan rajoituksia on asetettu muutaman tunnin varoitusajalla. Samaan aikaan yrittäjien pitäisi pystyä suunnittelemaan omaa toimintaansa tuotetilausten ja työvuorolistojen kanssa.

Matkailu- ja ravintola-ala pystyy toimimaan Lapissa terveysturvallisesti ilman Helsingistä keskusjohtoisesti saneltuja määräyksiä. Joulun aikaan Lapissa vierailleet tuhannet turistit osoittavat, että matkailua voidaan toteuttaa koronaturvallisesti ilman terveydenhuoltojärjestelmän ylikuormittumista.

Moni yrittäjä investoi käytännössä kaikki voitot yritystoiminnan laajentamiseen ja kehittämiseen ja ottaa lisäksi lainaa.

Pelkona on, että jos ravintolat suljetaan vielä kerran, ei hotelli- ja ravintola-alalla ole enää kevään koittaessa riittävästi työvoimaa, vaikka kysyntää olisi. Pääministeri Marinin on otettava oman hallituksensa johtajuus ja huolehdittava siitä, että kokonaisuus pysyy hallussa ilman, että perhe- ja peruspalveluministeri Kiurun nollalinja tuhoaa kokonaisen palveluelinkeinosektorin.

Keskustan Lapin piirin puheenjohtaja Petteri Salmijärvi

Keskustan Peräpohjolan piirin puheenjohtaja Tanja Joona

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen