Kuntavaali on henkilövaali

Melipide

Ylen viimeisin kuntavaalimittaus painottuu edelleenkin valtakunnan politiikkaan. Siinä korostuvat oppositiopolitiikka ja koronan hoitaminen. Gallupissa esitetyt kysymykset osallistujille olivat:

”Minkä puolueen tai ryhmittymän listalla olevaa ehdokasta Te äänestäisitte, jos kuntavaalit olisivat nyt?” ▪“Minkä puolueen tai ryhmittymän listalla olevaa ehdokasta Te äänestitte vuoden 2019 eduskuntavaaleissa?”

Kysytään siis puolueita ja toisessa kysymyksessä suoraan vuoden 2019 eduskuntavaalien äänestyspäätöstä. Paikallisessa äänestyksessä on kuitenkin kysymys oman lähialueen asioista ja niihin vaikuttavista henkilöistä. Tämän vuoksi Ylen vaalimittaus ei välttämättä kerro koko totuutta.

Toinen arveluttava seikka on matala vastausprosentti. Puhelinhaastatteluja tehtiin 2463 ja kantansa ilmoittamattomia oli 1617. Voidaan ajatella kantansa ilmoittamattomien olevan sellaisia, jotka eivät ole sitä valinneet tai ovat tyytyväisiä nykyiseen politiikkaan.

Keskusta on tällä hetkellä toteuttamassa kuntapolitiikkaa keskeisillä paikoilla. Toteutettuun politiikkaan tyytymättömien osuus korostuu kantansa ilmaisevissa ja kyse on nimenomaan valtakunnan tason politiikasta. Tämän vuoksi ennuste vääristää kuntavaaliasetelmaa. Demarien vahva kannatus perustuu paljolti koronan hoitoon ja Sanna Marinin vetovoimaan.

Kolmas keskustaa voimaannuttava asia on kepuskuuppien romahdus. Toimittajat ovat valitelleet, että eduskunnan kuppilassa on nyt niin hiljaista, että mehevien paljastusten löytäminen on vaikeutunut.

Toivon, suorastaan vaadin edustajiemme edelleen noudattavan mediahenkilöiden kanssa korrektia käyttäytymistä. Olette vastuussa meille, teitä äänestäneille puolueemme menestyksestä.

Ilpo Pernaa