Kulttuurin karsinoita ja vapaita laitumia
Huolestuneet huokaukset kulttuurirahojen karsimisesta tuntuvat useissa tapauksissa olevan vain oman karsina-aidan vahvistamista. Kulttuuri on kuitenkin niin laaja-alaista elämässämme, että emme edes huomaa sen olemassaoloa ympäristössämme.
Vapaassa maassa ovat vielä toistaiseksi vapaat laitumet harrastaa ja huolehtia kaikenlaisesta kulttuurista.
Ylinopeutta kiitävä informaatiotekniikka syöttää monenlaisia kulttuuri-ilmiöitä ja -arvoja, jotka jokaisen vastaanottajan tulisi suodattaa maltillisten ajatusten läpi. Virtuaalinen ja villi tekotodellisuus on hyvä esimerkki valitettavan yleisestä arkikulttuurista.
Todellisia arkemme kulttuuri-ilmiöitä voi jokainen jalkautua tarkastelemaan pienellä, terveysvaikutteisella päiväkävelyllä. Kävely sinänsä on jo oma kulttuurinsa, joka eri aikoina on ollut omalaatuisensa elämän osa.
Kaupungissa tavallinen katuympäristö kertoo monia kulttuuritarinoita, katujen nimistössä voi paistaa edesmenneen suuruuden koko nimi, tyhjät liiketilojen ikkunat kertovat talouslamasta tai yrityskulttuurin muutoksesta, kauniit pensasistutukset, kukka-asetelmat tai eri-ikäiset puurivistöt huokuvat uskoa kasvavaan elämään ja estetiikkaan, siis viihtyisyyden viihdyttävään kulttuuriin.
Maaseudulla matkaaja havaitsee tien varren asutut tai asumattomat talot, tyylikkäästi tilataiteellisesti hoidetut pellot ja metsät tai kevätkesän luvattomat lupiinikasvustot.
Kaikenlaisissa rakennetuissa ympäristöissä arkielämän kulttuurikokonaisuus näkyy, kuuluu, tuoksuu tai jopa liikkuu.
Se on yksinkertaisesti sanottuna ihmisen muotoilemaa mielenkulttuurin maisemaa, konkreettista, valitettavan usein itsestäänselvyytenä pidettyä elämän kehyskulttuuria, ei karsinoitua vaan vapaata laidunta, jossa kuitenkin jokaisella yksilöllä on oltava vastuullisuutta niin itseään kuin muita ihmisiä kohtaan.
Rakennustaiteessa kautta aikojen suuret näkymättömät voimat ovat inspiroineet ihmisiä luomaan upeita katedraaleja ja palatseja. Vaikka niiden rakentajien olosuhteet olivat työsuojelullisissa näkemyksissä epäeettiset niin lopputulokset ovat kauneuden konkretisoimista.
Moni menneen ajan kulttuurin tuotos on aikansa kulttuuriarvoja peilaava kokonaisuus. Historiaa voi kurkistella mielipiteitten muurien karsinoista ja lisätä ymmärryksen ylilyöntejä ennakkoluulojen lukolla.
Aune Linnimäki
taidehistorioitsija, kuvataiteen lehtori
Rantasalmi
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/