Kukas se on Keskustapuolueelta voiman vienyt?

Mielipide

Maaseudun alasajo on kestänyt jo 20 vuotta. Ei ole puolueen puheenjohtajien vika, jos ääniä tulee vaaleissa vähän, koska maaseudulla ei ole enää asukkaita.

Kaupunkilaisten tulisikin nyt äänestää keskustapuoluetta jos halutaan esimerkiksi elintarvikkeiden huoltovarmuus turvata. Tietävätkö kaikki edes, mitä huoltovarmuus tarkoittaa?

Olen nähnyt sota-ajan, jolloin rajat olivat kiinni, ulkomailta ei saanut mitään. Kaupoista sai vain kansanhuollon korteilla tietyn määrän. Maailma kuohuu niin paljon, ettei koskaan tiedä, milloin ovat rajat taas kokonaan kiinni. Omavaraisuutta tulee olla!

Ennen yksi maatilan perheviljelmä työllisti kahdeksan työntekijää muilla aloilla. Nyt ei maatila anna leipää edes koko perheelle, saati muille. Perheen lapset ovat usein joutuneet lähtemään kaupunkiin töitä etsimään.

Miksi viljelijöitä haukutaan niin paljon, vaikka he tekevät töitä nälkäpalkalla. Aivan kuin he olisivat pahimpia rikollisia. Tuotteistaan he eivät saa sitä hintaa, mitä tuotantokustannukset ovat.

Maanviljelijän tukiaisilla ei kukaan rikastu. Tukia maksetaan siksi että kuluttajat saavat ruokansa halvemmalla. Viljelijät eivät tukia halua, he haluavat tuotteistaan sellaisen hinnan, että sillä elää. Viljelijä saa 35–45 senttiä maitolitralta tukiaisineen. Kuka lie vie välistä?

Työpaikat on viety eteläiseen Suomeen, kaikki pääkonttorit Helsinkiin. Suomessa on paljon katkeroituneita ihmisiä, jotka eivät äänestä enää ketään. Eivät äänestä muitakaan puolueita.

Maaseudun lapset ovat kysyttyä työvoimaa kaupunkilaisille, koska he ovat oppineet tekemään töitä lapsesta asti. He taitavat kuitenkin mieluummin viihtyä maalla. Kotiseutu kullankallis.

Yksi esimerkki maaseudun alasajosta on koulujen vähyys. Ennen oli monissa kunnissa jopa 18 koulua, nyt hyvä jos yksi, tai ei sitäkään.

Toinen esimerkki on pankkien vähyys. Ennen oli kunnassa kuin kunnassa 2–3 eri pankkia, nyt ei ehkä sitä yhtäkään.

Nyt on kovasti kannettu huolta pääkaupunkiseudun lapsista. Miksi?Maaseudun lapsista ei ole pidetty huolta 10-15 vuoteen. Pitkät ja uuvuttavat koulumatkat, ei harrastusmahdollisuuksia, puutteita liikuntatiloista jne.

Kun mentiin Euroopan unioniin, kunnat rakensivat suurella rahalla virastotaloja. Nyt ne ovat autioina tai purettu. Kannattiko? Poliiseja ei juurikaan maalla näy, joutuvat kuskaamaan  putkaan pitkistä matkoista nyt jo keskisessä Suomessakin, ei ainoastaan Lapissa.

Suomea vaivaa yleinen suuruudenhulluus. Isoissa koulussa eivät lapset voi hyvin, ja opettajatkin uupuvat.

Suurissa navetoissa uupuvat niin isännät kuin emännätkin ja avioerot lisääntyvät, puhumattakaan mielenterveyshäiriöistä ja muista terveysongelmista.

Maaseudulle tuli viime vuosikymmenellä likaputkipakko. Kahden hengen taloudenkin oli investoitava jäteputkeen, kun laki pakotti. Pian huomattiin, että jäte ei pumppaamosta huolimatta kulje putkessa, kun jätteen määrä oli niin vähäinen.

No, nyt on pariskunta vanhustentalossa kirkonkylässä. Jäteputki oli siis turha investointi, talo on autiona.

Vihreitten ajama turpeen käyttökielto tuntuu hassulta. Savipohjaisen pellon ainoa luonnollinen parannusaine on turve.  Turvetta tarvitaan myös puutarhoilla ja polttoaineen lisänä tuottamaan lämpöä ja energiaa.

En ymmärrä myöskään metsien hakkuukieltoa. Talousmetsiä tarvitaan. Aiemmin metsiin tehdyt aukkohakkuut johtuivat teollisuuden painostuksesta. Tarvittiin raaka-ainetta teollisuuden tarpeisiin.

Isännät eivät hakkuiden luonteeseen juurikaan  voineet vaikuttaa, he jopa vastustivat avohakkuita.

Mielestäni myös yhden puulajin metsät tulisi romuttaa. Suomalainen sekametsä ei kärsi, vaikka sieltä puuta otetaan. Sekametsään eivät tuholaisetkaan niin herkästi iske.

Taksiuudistus oli maaseudun kannalta äärimmäisen huono. Moni tuttu taksikuski joutui luopumaan ammatistaan. KELAlle ei kelvannut enää oman kylän taksi, vaan taksi piti tilata kauempaa, KELA-kyyti.

Vanhusten oli vaikea ymmärtää miksi oma tuttu kylätaksi ei enää voinut heitä kuskata lääkäriin tai tuoda sairaalasta kotiin. He joutuivat istumaan  ventovieraan taksikuskin kyytiin ja jopa neuvomaan tietä kuskille. Uskomattoman paljon mielipahaa aiheutui tästäkin maaseudun ihmisille.

Etelä-Euroopassa on naurettu EU-direktiiveille samaan aikaan kun Suomessa on viilattu pilkkukin, että direktiivit toteutuu. Etelä-Euroopassa on pieniä kylämeijereitäkin, omavaraisuutta. Suomen koko EU:ssa oloaika on ollut maatalouden alamäkeä.

Kylät ovat tyhjentyneet, bussivuoroja ja palvelut lakkautettu. Kuka maalla asuva pääsee enää äänestämään, jos omaa kyytiä ei ole? Kaikilla ei ole älypuhelinta, eikä internetiä, jos sen kautta äänestetään.

Minulle tuli kova pettymys, kun Kulmunia ei valittu puolueen puheenjohtajaksi. Saarikko on hyvä, mutta etelästä…

Eehän tässä oo mittää järkee. Kun käät silimäliäkärissä maksat siitä liäkärille 100e. Siitä Kela korvoo ennee 12e. Kaekki piätökset tehhää Helsingissä, paperit ruuhkautuu.

Se piäkaapunki pittää siirtee keskemmälle Suomeen Kuopijoon tahi peräti Rovaniemelle, niin tulis jokkii tolokku asijoihin.

Rauha Räsänen

Kuopio