Kuka uhkaa ja ketä Ukrainassa?

Mielipide

Miksi Ylen toimittajien raporteista Venäjältä jää sellainen mielikuva, etteivät ne ole totuuteen pyrkiviä eivätkä tosiasioiden mukaisia.

Esimerkiksi Saksan ja Ranskan johdolla tehdyn Minskin sopimuksen allekirjoittajat – Ukraina, Venäjä sekä Luhanskin ja Donetskin kapinalliset – eivät kukaan kyseenalaista Luhanskin ja Donetskin alueiden kuulumista Ukrainaan. Sopimuksessa koplataan yhteen vain Venäjän ja Ukrainan rajan valvonta sekä Ukrainan perustuslakiuudistus.

Perustuslakiuudistuksen keskeinen kohta tarkoittaa, että Ukrainan on otettava perustuslakiuudistuksessa huomioon Luhanskin ja Donetskin alueiden erityispiirteet. Nämä alueet ovat venäjänkielisiä alueita.

Suomi on hyvä esimerkki maasta, jossa on kieleen perustuva autonominen alue eli Ahvenanmaa. Miksei kukaan Ylen toimittajista kerro, mitä Ukrainan perustuslakiuudistukselle kuuluu? Eteneekö se vai ei ?

Presidentti Niinistö on kiirehtinyt Minskin sopimuksen täytäntöönpanoa, samoin Saksan Merkel ja Ranskan Macron, mutta USA ei ole sitä tehnyt.

Presidentti Biden on uhonnut, että USA ottaa hänen johdollaan tiukemman linjan Venäjää kohtaan. Ukrainan äärikansallismieliset ovat saaneet tästä vettä myllyynsä. Nyt ei tehdä kompromissejä kapinallisten kanssa, nyt painostetaan Venäjää sotilaallisesti.

Ukraina valmistautuu USA:n johdolla suureen sotaharjoitukseen DEFENDER Europe 21-operaatioon. Siinä harjoitellaan sotaa Venäjää vastaan Itämereltä Mustalle merelle saakka.

Lisäksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on antanut presidentin asetuksella valtuudet armeijalle vallata Krimin ja Donbassin alueet takaisin. Se on käytännössä yhtä kuin sodanjulistus Venäjälle.

Venäjän on varauduttava näihin. Pahimman varalta Venäjä on jättänyt muutaman pataljoonan Ukrainan rajalle ja Krimille.

Venäjän puolelta kysymys on koko ajan ollut voiman näytöstä. Siitä kertoo sekin, että Venäjä ei ole  missään vaiheessa pyrkinyt salaamaan joukkojensa siirtoja. Päinvastoin, Venäjä on näyttänyt kuvamateriaalia joukkojen keskityksistä ja poistumisesta alueilta.

Jaakko Ylitalo

FM, Tampere

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen