Koulukirjat ovat liian kalliita

Mielipide

Parhaillaan yli 250 000 lasta ja nuorta on aloittamassa lukuvuotta peruskoulussa, lukiossa ja ammatillisessa koulussa.

Peruskoululaisia on noin 540 000, lukiolaisia noin 110 00 ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevia noin 90 000. 

Kirjakustannukset on ollut nouseva kuluerä kouluissa. Peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen kirjakulut ovat noin 200 euroa vuodessa ja lukion noin 600 euroa vuodessa.

Peruskoulun, lukion, ja ammattikoulun kirjakustannukset ovat noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Hallituksen tavoite on nostaa oppivelvollisuusikä 18:aan ikävuoteen.

Uudistuksen myötä kirjakustannukset myös lukion osalta tulisivat yhteiskunnan kustannettavaksi.  Jos nykyistä kirjan julkaisu- ja jakelukäytäntöä jatketaan, yhteiskunnan maksamat kirjakustannukset voivat nousta vuosittain jopa 250 miljoonaan euroon.

Koulujen kirjat ovat liian kalliita ja tarkoituksella jaettu pienin palasiin. Kirjantekijöiden osuus loppuhinnasta on alle 20 prosenttia. Kustantajat ja kirjakauppa saavat tuloista 80 prosenttia. 

Kun kirjojen kustannus siirtyy kokonaisuudessaan valtion hoidettavaksi, olisi järkevää että opetushallitus ottaisi vastuun kirjojen kustantamisesta ja jakelusta. Siirryttäessä digitaalisiin oppimisympäristöihin, myös painettujen kirjojen merkitys vähenee ja niistä tullaan osittain luopumaan kokonaan. Tämä laskee kustannuksia merkittävästi.

Sisältötuotantoon voidaan suunnata resursseja merkittävästi nykyistä enemmän. 

Pekka Neittaanmäki, Jyväskylän Yliopiston professori

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen