Kotimaisen kalan käytön lisäämiselle ei edellytyksiä

Mielipide

Itämeren suojelijat esittävät aivan oikein kotimaisen kalan käytön lisäämistä. Tekoja kalan puolesta ei kuitenkaan tehdä.

Kotimaisen kalan käytön lisäämiselle ei ole edellytyksiä.

Ammattikalastajilla merellä on liian suuri ongelma voitettavaksi, hylkeet ja hyljesuojelijat.

Avomerellä ei ole enää silakkaa ja kilohailia, hylkeet syövät kalastajien saaliit rannikolla.

Rannikko on laaja, on runsaat kalakannat, kalastajia vähemmän kuin Saimaalla norppia. Samaan aikaan kalastajiin kohdistuva valvonta menee yli ymmärryksen.

Nyt uhataan gps-seurannalla, kalastajia halutaan valvoa kuin vankeja.

Kalansaanti ja käyttö on vaikeuksissa.

Suojelukeskustelussa pyydä ja päästä kalastusta arvostetaan enemmän, vaikka se on järkevää vain rajoitetusti eikä pyytäjillä ole aina valmiutta pyyntitapaan.

”Pyydä ja päästä” ei lisää kotimaisen kalan käyttöä eikä kalan arvostustakaan, jos ja kun kaloja koukutetaan vastuuttomasti.

Pilkkiminen on hyvä harrastus, saadaan usein kalaakin. Ahven on kuitenkin sätkinyt jäällä.

Asiasta on tehty valtakunnallinen rikosasia. Kalastusvastaisuudella on saatu jälleen maksimi julkisuus. Oikea tieto pilkinnästä hämärtyy kiihkosuojelussa. Verkkokalastuksenkin osalta on vastaavaa.

Halutaan kaikki vedet kattavia rajoituksia, vaikka verkotus on valtaosassa vesissämme järkevin ja ainoa tehokas tapa kotimaisen kalan pyyntiin. 

Hyljesuojelu, merimetsosuojelu, ammattia vaikeuttavan valvonnan paisuttaminen, kalastajalle sakot kaksi vuotta sen jälkeen, kun yksi ilmoitus myöhästyi päivän, gps jalkapantaseurannan suunnittelu, pilkkiahventen äärisuojelu, pyydä päästä väärä ihannointi, verkko- ja kalastajavastaisuus.

Kaikki tämä murentaa kotimaisen kalastusta, kalan saantia.

Parempaa ei ole luvassa. Kepu huolehtii maataloudesta, persu maahanmuuttajista, sos. dem. omien äänestäjien ihme erivapaudesta vapaaseen kalanhoitomaksuun. Kokoomus, Orpo vaatii lisää rajoituksia meren kalastajille.

Vasemmisto ja vihreät vastustaa kalastusta yleisesti, koska kalan elämä päättyy kalastajan käsiin. Toki kalaa saisi syödä.

Rkp on pitänyt aina omien kalastajien puolta. Mutta nyt ruotsinkielisellä rannikollakin kalastajat on tasa-arvostettu kurjuuteen.

Poliitikot puhuvat kalastuksella vain ääniä. Peltsi Peltola ja monet muut ovat tosissaan kotimaisen kalan käytön lisäämisen puolesta.

Mutta kotimaisen kalan käytön lisääminen ei ole mahdollista, jos tai kun ei ole ammattikalastajia eikä kalastuksella mahdollisuuksia.

Risto Tolonen

Ii

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen