Kiina ja USA vievät – Eurooppa vikisee
Olin viime viikon Kiinassa. Kiersin tiananmenit, kesäpalatsit ja kielletyt kaupungit.
Vierailin myös Renmin-huippuyliopiston kampuksella. Kiersin kauppakeskuksissa, kaduilla ja maanalaisella.
Kuljin, katsoin ja kysyin.
Ihmettelin, kuinka teknologinen ylivoima on tehty helppokäyttöisyydeksi – maksutavoissa, liikenneinfran toimivuudessa, visualisoinnissa.
Hämmästyin palvelun laadusta. Sekä hintojen edullisuudesta tuhannen miljardöörin maan pääkaupungissa ja viimeisten vuosikymmenten kasvukoneessa.
Matalat verot, suuri markkina ja kilpailu paikasta auringossa, kuulin selityksenä.
Kiipesin Kiinan muurin jyrkkiä portaita ilmansaasteindeksin 200 kyllästämä ilma keuhkoissani. Juoksijoille onnekkaasti aurinko ja tuuli puhalsivat taivaan kirkkaammaksi Pekingin maratonpäivänä.
Eurokorkkeja en nähnyt. Enkä kuullut puhetta ennallistamisasetuksesta. Kuulin kyllä tehtaita siirretyn viranomaispäätöksin pois kaupungin alueelta ja autokannan sähköistyneen.
Kuin kansainvälisten luontotoimien haasteita alleviivaten, YK:n COP16-luontokokouksesta Kolumbiasta kantautui viesti pettymyksestä kokouksen tuloksiin.
Istuessani Beijing-mallisen taksin takapenkillä matkalla Peking Capital -lentokentälle hätkähdin.
Yhdysvalloilla on markkinatalous ja melting pot. Kiinalla valtiokapitalismi ja yhtenäiskulttuuri. Euroopassa EU-säännelty verotalous ja maahanmuuttokriisi.
Voittajan valitseminen ei ole vaikeaa.
Kiina ja Yhdysvallat vievät. Eurooppa vikisee.
Petri Roininen
Diplomi-insinööri ja yrittäjä
Keskustan kasvuryhmän puheenjohtaja
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/