Keskustan puolustettava vahvemmin transnuorten ihmisoikeuksia

Mielipide

Miksi te haluatte leikkiä meidän mielenterveydellä? Näin kysyi eräs nuori meiltä keskustalaisilta Helsinki Prideilla viime kesänä.

Suomalaisista transnuorista useampi kuin neljä viidestä on kokenut koulussa asiatonta kohtelua, huutelua tai uhkailua. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan itsemurhaa on yrittänyt yli 30 prosenttia nuorista transnaisista tai -tytöistä, 42 prosenttia muunsukupuolisista nuorista ja yli puolet nuorista transmiehistä tai -pojista. Lukemat ovat cissukupuolisiin nuoriin verrattuna kaksin-, kolmin- ja jopa nelinkertaisia.

Suomessa ollaan totutusti ylpeitä yhdenvertaisuudesta ja myös siitä, että olemme kansainvälisissä mittailuissa kärjessä. Erityisen lämpimästi muistellaan naisten äänioikeuden sallimista vuonna 1906 kolmatena koko maailmassa.

Kunnianhimo yhdenvertaisuustoimien suhteen tuntuu monelta osin jääneen siihen. Tasa-arvoisen avioliittolain suhteen olimme kaukana kärkikolmikosta – pikemminkin kärki kolmessakymmenessä – ja translakia uudistamme vahvasti jälkijunassa lukuisista kansainvälisistä huomautuksista huolimatta. 

Hallitus aloittaa vihdoin translain kokonaisuudistuksen, jossa lääketieteelliset hoidot ja sukupuolen juridinen vahvistaminen erotetaan toisistaan ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksesta luovutaan.

Tärkeä työ aloitetaan vihdoin. Samalla kuitenkin lainsäädäntöä uudistetaan rimaa hipoen kansainväliselle minimitasolle. Alle 18-vuotiailla ei ole vieläkään mahdollisuutta vahvistaa juridista sukupuoltaan oman selvityksensä pohjalta.  
 
THL:n kouluterveyskyselyn mukaan kuitenkin esimerkiksi peruskoulujen 8. ja 9. luokkien oppilaista pojiksi syntyessään määritellyistä vastaajista 5,5 prosenttia ei koe edustavansa sitä sukupuolta, johon tämä on syntyessään määritelty. Tytöiksi määriteltyjen kohdalla vastaava luku on 5,6 prosenttia.

Suomessa pitäisi uudistaa lainsäädäntöä lähelle Norjan mukaista käytäntöä. Siinä kaikki yli 15-vuotiaat voivat saada sukupuolen juridisesti korjatuksi omalla ilmoituksellaan. Myös alle 15-vuotiaat voisivat vahvistaa juridinen sukupuolensa huoltajan/huoltajien luvalla ja ratkaisua tehtäessä lasta pitää kuulla hänen ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti.

Tätä ratkaisua suosittelee myös Trasek ry.

15-vuotiailla on mahdollisuus ottaa vastaan työtä, pääsäännön mukaan päättää yksin omasta hoidostaan, vaihtaa nimensä ja olla rikosoikeudellisessa vastuussa mutta ei päättää omaa juridista sukupuoltaan. Juridisen sukupuolen päättäminen on osa nuoren itsemääräämisoikeutta ja kyseessä on asia, joka on myös peruutettavissa.

Ei ole mitenkään perusteltua, ettei juridisen sukupuolen päättämistä ole sallittu alle 18-vuotiaille iän ja kehitystason mukaan.

Translaista päättäminen ei ole omantunnonkysymys, ei vakaumuskysymys vaan ihmisoikeus, jota myös keskustan puoluekokouksen linja tukee.

Meidän tehtävämme ja vastuumme poliittisina päättäjinä on parantaa ihmisten elämänlaatua ja hyvinvointia. Jokaisella nuorella on oikeus kasvaa rauhassa, ilman syrjintää, kiusaamista ja häirintää.

Keskustan on oltava vahvempi ihmisoikeuksien puolustaja ja puolesta puhuja.

Noora Hammar

Elina Helmanen

     
 

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen