Keskituloisten kannustimet korjattava
Keskituloisten suomalaisten reaaliansiot ovat pudonneet 2020-luvulla sotien jälkeen ennennäkemättömällä tavalla. Kasvun pysähtyminen näkyy arjessa suomalaisten tulotason laskuna ja verotuksen kiristymisenä. Korot ja inflaatio nostavat elinkustannuksia.
Samalla verotaakka kiristyy ja kohdentuu juuri samaan laajaan keskituloisten joukkoon. Palkansaajiin, joiden lisäsansioista marginaalivero vie yli puolet. Pk-yrittäjiin, jotka maksavat 5–6 erilaista veroa. Eläkeläisiin.
Keskituloisiin osuu myös hallituksen syyskuussa miljardilla kiristämä arvonlisävero. Se tekee elämän välttämättömyyshyödykkeistä, kuten asunnoista, liikkumisesta ja ruoasta jälleen hieman kalliimpia.
Hieman karrikoiden voisi sanoa, että Suomessa on moneen muuhun maahan verrattuna suhteellisen hyvä elää ilman tuloja tai hyvin varakkaana. Keskituloisten sekä itsestään ja perheestään vastaavien pyrkiminen kohti parempaa tulevaisuutta on tehty kivikkoiseksi poluksi. Aivan liian kivikkoiseksi.
Keskituloisten kannustimet ovat väärät. Ne on muutettava. On luotava juuri laajalle keskiluokalle mahdollisuus parempaan elämään omalla työllä, yrittämisellä, ahkeruudella. Luotava uskoa elämiseen ja perheen perustamiseen Suomessa.
Keskusta on oikealla tiellä sanoessaan ’Tuplataan talouskasvu’. Sen mahdollisuus on ulotettava kaikille – ja aivan erityisesti ahkeralle keskituloiselle väestönosalle.
Siksi on välttämätöntä korjata keskituloisten ansiotuloveron ylijyrkkä progressio. YeLn harkintaveronomaisuus on purettava. Yhteisöverossa siirryttävä Viron veromallin suuntaan. Keinoja on. Onko kykyä?
Petri Roininen
Helsinki
Diplomi-insinööri ja yrittäjä
Keskustan kasvutyöryhmän puheenjohtaja
Mielipideosastolla Suomenmaan lukijat voivat käydä avointa keskustelua mieltään askarruttavista ajankohtaisista aiheista. Toimituksella on oikeus editoida kirjoituksia.
Voit jättää mielipidekirjoituksen osoitteessa: https://www.suomenmaa.fi/kategoria/mielipide/